Besøg vores online tilbud:

SMS

Brevkasse

Chat

Sorglinjen

For studievejledere

En vigtig voksenstøtte for elever

Alle sørgende, uanset alder, har brug for, at der er nogen der tør lade virkeligheden være lige så tung, svær, fortvivlet og forandret, som den er. På den måde kommer den unge ikke til at føle sig alene med svære tanker og følelser.

Som lærer eller studievejleder kan du blive en meget vigtig voksenstøtte. Det er et stort ansvar, men også en stor mulighed for at gøre en virkelig forskel i et ungt menneskes liv.

Det kan blive aktuelt at hjælpe eleven med det faglige, men også at at yde emotionel støtte, om det så er i form af samtaler, rådgivning eller henvisning til andre professionelle (se links til højre).

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til en berørt elev og dennes situation, er du velkommen til at kontakte os og få råd og vejledning af vores psykologer. Du kan blive ringet op af en medarbejder fra vores psykologrådgivning, hvis du udfylder kontaktformularen på hjemmesiden her.

Vi tilbyder også supervision og undervisning.


Gode råd til lærere og studievejledere

Nedenfor ses otte gode råd til lærere og studievejledere. Det kan være forskelligt hvor stort et ansvar, man har, alt efter hvilken funktion man har i klassen, og hvor tæt man er på eleven. Du er meget velkommen til at kontakte os i tilfælde, hvor du er i tvivl. Ellers vil vi anbefale dig at følge rådene nedenfor og huske på, at det er bedre at tale end at tie. Rådene stammer fra workshops med unge, der selv gik i gymnasiet, da de havde en syg forælder, eller da de mistede en forælder. 

VÆR OPSØGENDE

VIS OMSORG

GIV FAGLIG STØTTE

FØLG OP

KOMMUNIKER

AFDÆK NETVÆRKET

SPØRG OM HJÆLP

HUSK PÅ

Vær opsøgende og tag initiativ til en snak med den unge. Spørg til, hvordan han/hun har det, hvordan det går i skolen og med kammeraterne, og hvad man kan gøre for at hjælpe. Husk at behov og situation er forskellig fra elev til elev.

Vær ekstra opmærksom og vis omsorg. Anerkend den unges svære situation. Spørg til hvordan du bedst kan hjælpe – Hvad har du brug for fra mig?

Fleksibilitet omkring fravær og opgaver kan være nødvendig. Omvendt er det vigtigt, at tale med den unge om, hvad der skal til for at gennemføre uddannelsen. Det er også at vise omsorg.

Regelmæssig opfølgning er meget vigtig. Den unges situation og behov kan hurtig ændre sig. I stedet for at sige, at den unge altid er velkommen til at kontakte dig, så spørg i stedet om det er i orden, at du tager kontakt til den unge igen om f.eks. en måneds tid.      

Aftal altid først med eleven, hvem der skal vide hvad. Hold derefter elevens lærere og klassekammerater underrettet efter aftale med eleven.

Foreslå den unge at snakke med forældre eller andre voksne, den unge har tillid til. Hvis den unges behov ikke kan blive mødt i netværket, kan studievejlederen hjælpe med at etablere kontakt til socialrådgivere eller organisationer, som er specialiseret i at hjælpe unge med sygdom og sorg inde på livet.

Det kan være en udfordrende opgave at støtte en elev i sorg. Hvor langt skal man gå, og hvornår bør man sætte en grænse? Det kan være en god idé at tale om situationen med dine kolleger og evt. søge sparring hos professionelle. Du er meget velkommen til at kontakte os på telefon 70 266 766, hvis du har brug for råd.

Du kan ikke gøre den unge ked af det. Begynder han at græde, er det fordi, han er ked af det i forvejen. Giv tid, ro og plads til tårerne; “Jeg kan se, du bliver ked af det”, “du må godt være ked af det her”       

Kontakt

børn-unge-og-sorgs-rådgivning-i-København
Tlf.: 70 266 766

Mail: info@sorgcenter.dk
 
Har du brug for rådgivning eller vejledning fra en af vores psykologer? Kontakt vores psykologrådgivning her!

Nyttige links

Bog. At forstå sorg. Af Jesper Roesgaard Mogensen og Preben Engelbrekt.

Bliv klædt på til at møde børn og unge i sorg

At forstå sorg – Teoretiske og praktiske perspektiver
er skrevet af Jesper Roesgaard Mogensen og Preben Engelbrekt.

Bogens formål er at klæde kommende og nuværende lærere, pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker på til arbejdslivets møde med sorgramte unge, borgere, brugere, elever, klienter og patienter.

Kan købes på samfundslitteratur.dk
Kig i bogen her