Besøg vores online tilbud:

SMS

Brevkasse

Chat

Sorglinjen

Jeg kender en der har mistet

Generelt

At være en god støtte for et barn eller en ung, der har mistet en far, mor eller søskende, er ikke nogen let opgave. Han/hun er blevet anderledes, og det er svært for jer begge. Det kan godt sætte jeres relation på prøve, men det kan lade sig gøre. I skal bare finde ud af hvordan.

I det nedenstående har vi samlet gode råd til, hvordan du bedst kan støtte. For nemheds skyld kalder vi dig her på siden for en ‘ven’, men det er tanken, at alle, også familiemedlemmer, kan få glæde af at læse med. Er du kæreste med én, der har mistet, har vi lavet en særlig side til dig her.

Hvordan du skal reagere, afhænger af forskellige ting. Fx din alder og din relation til barnet eller den unge. Du kan få gode råd og vejledning i Børn, Unge & Sorgs psykologrådgivning. Klik her hvis du vil kontaktes af en af vores psykologer. Vi kan rådgive dig i forhold til din specifikke situation.

Hvad kan man gøre?

Ved at læse her på siden får du en idé om, hvordan andre børn og unge oplevet deres tab og tiden derefter. Det kan give dig mulighed for bedre at forstå og kunne spørge til din ven. Du finder: 

  • Artikler
  • De tre vigtigste råd til dig
  • Pjecen ’16 gode råd’ ude i højre side (se alle vores pjecer her)
  • Et indblik i magasinet ‘Vores verden’
  • To videoer hvor unge fortæller om at miste

Hvis din ven har mistet en far eller mor, har du også mulighed for at kontakte vores unge frivillige. De har selv erfaring med at miste en forælder og sidder klar på LinjenChattenVideosamtale og Brevkassen mandag til torsdag kl. 17-21.  

Artikler

Så spørg mig dog, hvordan jeg har det” Mia L. Rasmussen, Politiken 27.2.14.
Sorg over en mistet forælder kan vare i flere år” af Lisa Merete Kristensen, dr.dk 24.3.15.

De tre vigtigste råd

Din vens behov kan ændre sig

Er du i tvivl, så spørg!

Det vigtigste er at vise, du stadig er der

Det er ikke alle, der har brug for det samme, og de har ikke brug for det samme fra alle. Nogle har brug for et frirum. Andre har brug for, at vennerne spørger ind til, hvordan de har det.

Din vens behov kan ændre sig fra dag til dag og fra det ene øjeblik til det andet. Og du skal vide: Din ven er vanskelig og stiller ofte krav, som han eller hun måske først senere kan se er urimelige, men ikke nu, fordi han eller hun er så ked af det.

Måske tænker du allerede: “Det kan jeg slet ikke finde ud af, det er alt for indviklet”. Det lyder også krævende og hårdt. Men heldigvis gør rigtig mange af jer det, I kan, og oftest mere til.

Det bedste er at spørge din ven direkte, hvad du kan gøre. Måske ved han det ikke, men så har du vist, at du er der og gerne vil hjælpe. Og det er det vigtigste.

Ingen kan gætte alle behovene og give den rigtige støtte, men unge, der har prøvet det, siger: Det handler om, at du skal være der og ikke være bange for at spørge, hvad jeg har brug for. Du behøver ikke forstå – det kan du ikke, du har jo ikke prøvet det selv. Du må ikke holde op med at spørge, fordi jeg ind imellem afviser dig.

Tryk for at læse pjecen

16 gode råd

Særligt for kærester

Vi har lavet en særlig side til dig, der er kæreste med én, der har mistet en forælder eller søskende. 

Gå til siden

Citater fra "Vores verden"

I magasinet “Vores verden” kan du læse 21 børn og unges råd og ønsker til, hvordan man bedst kan hjælpe børn og unge, der som dem selv enten er alvorligt syge, eller som har mistet en far eller mor.

Vores Verden_magasinet_2014_forside

Videoer

Herunder kan du høre Line og Kristoffer fortælle om at miste en forælder og om vejen til at søge hjælp i Børn, Unge & Sorg.