Forebyggende sorgindsats
Forløb til hospitalsafdelinger
Målgruppe
Det Nationale Sorgcenter tilbyder et kompetence- og implementeringsforløb til hospitalsafdelinger med henblik på at kompetenceudvikle sundhedspersonale i sorgstøttende samtaler til pårørende og efterladte både før og efter et dødsfald. På afdelingsniveau vil I få styrket afdelingens eksisterende sorgstøttepraksis før og efter dødsfald på baggrund af evidensbaserede anbefalinger om en systematisk forebyggende sorgstøtte praksis.
10-20% efterladte udvikler behandlingskrævende, komplicerede sorgreaktioner
15-25% er i risikogruppen for at udvikle komplicerede sorgreaktioner, hvor forebyggende støtte eller behandling er aktuel.
Et kompliceret sorgforløb betyder, at den efterladte ikke formår at tilpasse sig tabet af en nærtstående og få etableret et nyt og tilfredsstillende liv uden afdøde. Der er noget der blokerer for det naturlig sorgforløb. Man ved, at komplicerede sorgreaktioner til stadighed overses eller fejlbehandles – ofte med antidepressiv medicin.
En styrket tværfaglig sorgstøtte indsats vil sikre:
Opkvalificering af nøglepersoner indenfor sorg til at kunne varetage forebyggende sorgstøttesamtaler og henvise videre til anden støtte og behandling.
Større systematik i arbejdet med opsporing af pårørende og efterladte i risikogruppen ved optimering af arbejdsgange og koordinering samt henvisning på tværs af sundhedssystemet og til andre organisationer.
At medarbejdere og organisationen er fagligt på forkant på sorgområdet. At de er klar til den øgede opmærksomhed og indsats på området, som den nye WHO diagnose om ”Vedvarende sorglidelse” vil afstedkomme.
Kort og godt om konceptet
Det Nationale Sorgcenter har specialiseret viden og erfaring i sorgstøtte og behandling af komplicerede sorgreaktioner hos alle aldersgrupper. Det Nationale Sorgcenter har desuden forudsætninger for at kunne hjælpe hospitalet med at styrke deres sorgstøtte indsats ud fra mere målrettede og systematiske arbejdsgange og skabe overblik over de forskellige indsatser og tilbud i forhold til sorg.
Kursusdage og workshopdag med tilstedeværelse vil foregå på tværs af hospitalsafdelinger og eventuelt hospitaler. Det foregår i Det Nationale Sorgcenters lokaler i henholdsvis Aarhus og København. Ved tilmelding på mere end 10 sygeplejersker og 10 fra samme afdeling vil det være muligt at afholde særskilte hold for den enkelte afdeling – lokalt.
Udbytte for medarbejdere som kommende nøgleperson på sorgområdet:
- Viden om sorg, sorgbearbejdning og forståelsesmodeller for sorg samt sorgstøtteniveauer og henvisningsmuligheder
- Sygeplejen får redskaber til at opspore pårørende og efterladte i risiko for komplicerede sorgreaktioner
- Kompetencer til at afholde sorgstøttende samtaler
- Øget fokus på tværfaglige arbejdsgange med en mere systematisk sorgstøttepraksis
Udbytte for organisationen:
- En styrkelse af eksisterende tværfaglige sorgstøtteindsats
- Samtale redskab til sygeplejen
- Implementeringsunderstøttende materiale til lokal vidensspredning
- E-læringsmateriale til lokal vidensspredning