Min far eller mor er død

Vi reagerer forskelligt

Det er forskelligt, hvordan man reagerer, når man har mistet sin mor eller far – for vi er forskellige som mennesker.

Mange oplever at blive så kede af det, at det næsten kan være svært at tro på, at man kan blive glad igen. Det gælder måske også for dig? Andre kan i perioder opleve ikke at være kede af det ’nok’. Du spørger måske dig selv, om det er normalt at reagere sådan, når du lige har mistet én, du elsker! Men følelser svinger op og ned og nogle gange kan man opleve helt at glemme, at ens far eller mor er død. Andre gange kan det næsten være rart at prøve at tænke på noget andet, fordi smerten ved tabet kan føles uudholdelig.

Jeg føler mig splittet. Alle forventer, jeg skal være glad igen, og efter snart ni måneder burde jeg vel efterhånden se fremad? På den anden side ønsker jeg aldrig at blive glad igen, fordi at være glad betyder, at jeg skal acceptere glæden uden dig.”

(19-årig pige, hvis far er død).

En barsk omgang

Det er en barsk omgang at miste en far eller mor alt for tidligt. Samtidig med, at følelserne kan svinge fra den ene yderlighed til den anden, skal man også finde ud af, hvordan man kan være i sit liv. Et liv, hvor man både skal fortsætte med sin skole/uddannelse, være sammen med vennerne og vænne sig til, at ens far eller mor er død og at man aldrig skal se dem igen.

Mange vil nok sige, at de er blevet forandret af deres tab. Kender du også det med, at det kan være svært, at lytte på, når andre taler om deres forældre derhjemme, når du selv har mistet din far eller mor! Man kan i hvert fald nogle gange godt blive misundelige over deres almindelige liv.

I pjecen: er din mor eller far død? kan du læse om almindelige reaktioner udfordringer, du kan opleve, når du mister din mor eller far. Under læsningen vil du måske savne at få nogle forslag til, hvad du kan gøre for at håndtere vanskelighederne. I så fald kan du undervejs bladre om til sidste del af pjecen; ”Det kan hjælpe dig”. Her har vi samlet ideer og gode råd til at takle situationen.

Læs pjecen: Er din mor eller far død

Se alle vores pjecer

Har du brug for hjælp?

Måske oplever du, at din hverdag ikke rigtig fungerer, efter du har mistet din far eller mor. Du orker ikke rigtig at være sammen med dine venner. Eller måske vil du være sammen med dine venner hele tiden for ikke at komme til at tænke på det, du har mistet. Måske føler du dig helt energiforladt og savner motivation til at gøre det, du plejer.

Det kan være, at sofaen eller sengen med masser af serier har afløst et liv, der før havde fuld fart på. Måske føler du dig ekstra ensom eller alt for trist eller alt for vred, efter din far eller mor er død.

Hvis du har brug for hjælp eller et spark i en bedre retning, kan du klikke herunder for at blive ringet op af en af vores psykologer.

Brug for hjælp?

Har du mistet pludseligt?

Er du ung og har du mistet en forælder? Se og hør andre unge fortælle om at have mistet en forælder i historierne herunder – eller læs stærke beretninger fra unge om at miste meget uventet i vores tema om pludselige dødsfald

Hjælp til teenagere og unge som har mistet en forælder med et misbrug

Børn, Unge & Sorg i København har oprettet to særlige tilbud om gruppeterapi til teenagere mellem 13-19 år og til unge mellem 20 og 28 år, som har mistet en far eller mor med et alkohol- eller stofmisbrug.

Mød andre unge i samme situation

Hvis du har lyst til at møde andre unge i samme situation, har du mulighed for at møde andre unge i samme situation gennem vores samtalegrupper. Det kan være rart at møde andre, der endnu bedre kan relatere til det at have mistet en forælder. Grupperne er styret af frivillige, som du også kan møde via telefon, chat, sms eller brevkasse via Sorglinjen. Eller på caféaftener for unge, der har mistet forældre eller søskende. De frivillige har selv mistet en forælder eller søskende og er klar til at lytte til dig og fortælle om deres egne oplevelser.

Kontakt de frivillige på sorglinjen

Sorglinjen

De frivillige på Sorglinjen har alle mistet en forælder, søskende, barn eller partner. De bruger nu deres erfaringer til at støtte andre, som har mistet, eller lever med alvorlig sygdom i familien.