Besøg vores online tilbud:

SMS

Brevkasse

Chat

Sorglinjen

Børn, Unge & Sorg: Børn og unge med alvorligt syge forældre svigtes

  • Sorgcenter
  • > News
  • > Børn, Unge & Sorg: Børn og unge med alvorligt syge forældre svigtes

Børn, Unge & Sorg: Børn og unge med alvorligt syge forældre svigtes

– Jeg vidste, hvor hårdt det havde været for min far at have kræft, så det var forfærdeligt, at han skulle igennem det igen med min mor. Og hvis han så oven i købet skulle se mig være ked af det. Det ville jeg ikke belemre ham med. Og jeg ville da slet ikke belemre min mor, der lå på hospitalet og havde rigeligt at tænke på, fortæller Leah, 19 år, i dag i Berlingske.

– Der er helt sikkert mange derude, der ikke får den rette hjælp i tide, fordi der er mange, der ikke er opmærksomme på, hvor hårdt det faktisk er at være barn til en mor eller far, der har en alvorlig sygdom, som kan slå dem ihjel når som helst. Men det er virkelig hårdt. Og derfor er det vigtigt at tale med nogen,« fastslår Leah.

Behov for mere fokus på børnene
En ny undersøgelse fra Børn, Unge og Sorg viser, at otte ud af ti unge pårørende til alvorligt syge forældre skjuler deres mistrivsel over for forældrene.

Knap 70 procent af de mere end 300 unge, der har eller har haft en alvorligt syg forælder og har deltaget i undersøgelsen, vurderer, at deres forældre slet ikke ved, hvordan sygdommen påvirker deres liv.

– Mange unge sætter deres eget liv på standby i årevis, når en forælder bliver alvorligt syg, fordi de ikke vil bekymre forældrene yderligere med deres egen mistrivsel. Det kan få store konsekvenser for unge at leve som pårørende uden at få hjælp, men mange får dårlig samvittighed over at tænke på egne behov, og derfor rækker de ikke ud efter hjælpen, siger Preben Engelbrekt, direktør i Børn, Unge og Sorg, til Berlingske.

– Når vi hører om familier, der får alvorlig sygdom ind på livet, tænker vi alt for tit, at der nok er andre til at hjælpe, der er tættere på end os, eller at det offentlige er inde over. Men det er meget vigtigt, at vi blander os. Vi har i den grad brug for, at andre voksne ser de unge, når forældrene og systemet ikke gør. Ellers svigter vi dem, siger Preben Engelbrekt.

Læs hele artiklen i Berlingske her: Næsten hele sin barndom har Leah haft en kræftsyg forælder: ‘Jeg planlagde min mors begravelse’


ER DU OKAY?

Kender du en teenager, der lever med en alvorligt syg mor eller far? Fortæl dem, at der er hjælp at hente på erduokay.dk.

FAKTA
Børn, Unge og Sorg har spurgt 311 unge i alderen 16 til 28 år, hvordan deres forældres sygdomsforløb har påvirket dem.

  • 90 procent svarer, at de i høj eller nogen grad trivedes dårligt, da deres mor eller far var syg.
  • 80 procent svarer, at de i høj eller nogen grad undlod at fortælle forældrene, hvordan de havde det under sygdomsforløbet i frygt for at bekymre dem unødvendigt.
  • Knap 70 procent svarer, at de i høj eller nogen grad ikke tror, at deres forældre vidste, hvordan de havde det under sygdomsforløbet.

    Kilde: Børn, Unge & Sorg