Jeg kender en der har mistet

At være en god støtte

At være en god støtte for et barn eller en ung, der har mistet en far, mor eller søskende, er ikke nogen let opgave. Han/hun er blevet anderledes, og det kan være svært for jer begge. Det kan sætte jeres relation på prøve, I skal finde ud af hvordan I kommer videre sammen.

Her på siden har vi samlet gode råd til, hvordan du bedst kan støtte. For nemheds skyld kalder vi dig her på siden for en ‘ven’, men det er tanken, at alle, også familiemedlemmer, kan få glæde af at læse med. Er du kæreste med én, der har mistet, har vi lavet en særlig side til dig.

Èn ven ringede og sagde, at det ville hun blive ved med, indtil jeg sagde, jeg ikke ville ha’ det. Og så skulle jeg selvfølgelig sige, når det ikke lige passede, hun ringede nu. Det har jeg været glad for. Man har ikke kræfter til selv at ringe op

Kontakt os

Hvordan du skal reagere, afhænger af forskellige ting. Det kan for eksempel være din alder og din relation til barnet eller den unge. Du kan få gode råd og vejledning i vores psykologrådgivning. Vi kan rådgive dig i forhold til din specifikke situation.

Brug for hjælp?

Hvad kan man gøre?

Hvis din ven har mistet en far eller mor, har du også mulighed for at kontakte vores unge frivillige. De har selv erfaring med at miste en forælder og sidder klar på Sorglinjen.

Læs pjecen: 16 gode råd fra unge der har mistet

Gode råd

Din vens behov kan ændre sig

Det er ikke alle, der har brug for det samme, og de har ikke brug for det samme fra alle. Nogle har brug for et frirum. Andre har brug for, at vennerne spørger ind til, hvordan de har det.

Din vens behov kan ændre sig fra dag til dag og fra det ene øjeblik til det andet. Og du skal vide: Din ven er vanskelig og stiller ofte krav, som han eller hun måske først senere kan se er urimelige, men ikke nu, fordi han eller hun er så ked af det.

Er du i tvivl, så spørg!

Måske tænker du allerede: “Det kan jeg slet ikke finde ud af, det er alt for indviklet”. Det lyder også krævende og hårdt. Men heldigvis gør rigtig mange af jer det, I kan, og oftest mere til.

Det bedste er at spørge din ven direkte, hvad du kan gøre. Måske ved han det ikke, men så har du vist, at du er der og gerne vil hjælpe. Og det er det vigtigste.

Det vigtigste er at vise, du stadig er der

Ingen kan gætte alle behovene og give den rigtige støtte, men unge, der har prøvet det, siger: Det handler om, at du skal være der og ikke være bange for at spørge, hvad jeg har brug for. Du behøver ikke forstå – det kan du ikke, du har jo ikke prøvet det selv. Du må ikke holde op med at spørge, fordi jeg ind imellem afviser dig.

Videoer

Herunder kan du høre Line og Kristoffer fortælle om at miste en forælder og om vejen til at søge hjælp.

Kontakt de frivillige på sorglinjen

Sorglinjen

De frivillige på Sorglinjen har alle mistet en forælder, søskende, barn eller partner. De bruger nu deres erfaringer til at støtte andre, som har mistet, eller lever med alvorlig sygdom i familien.