Jeg er forælder

Hvordan hjælper du bedst børnene?

I en familie, hvor en forælder er alvorligt fysisk syg, kan der opstå mange tunge tanker og svære følelser. Som forældre tumler man med en lang række spørgsmål. Hvordan hjælper du bedst og støtter op om dine børn i den svære situation? Selv om du kan føle sig hjælpeløs og afmægtig, er der noget, du kan gøre for at lette situationen for dine børn, når du eller din ægtefælle er alvorligt syg.

Jeg var med, da far skulle have kemo første gang. Lige så meget for at få ren besked fra en læge og få svar på alle tvivlsspørgsmålene. Det var rart om end hårdt, for nu føler jeg, at jeg er lidt mere med i processen og har bedre styr på situationen.

23-årig kvinde med kræftsyg far

Husk dig selv

Det er hårdt at skulle håndtere sygdom i familien og samtidig også være der for sine børn. Det kan derfor være en god idé selv at få hjælp. Så får du flere kræfter til at hjælpe dine børn gennem deres sorg. Mange børn og unge klarer sig uden psykologhjælp. Det gør de blandt andet, når de voksne omkring dem er i stand til at håndtere situationen og barnets behov.

Husk de større børn

Selvom teenagere og større børn, der ikke bor hjemme, er ‘store’ og på mange måder kan klare sig selv, så har de alligevel brug for din støtte. Du kan opfordre dem til at læse på siden for teenagere/unge, der har syge forældre. Eller besøge vores særlige univers Er du okay? for teenagere, der har en alvorligt syg mor eller far. Det kan også være en god idé selv at kigge på den siderne og få et indblik i, hvad der rører sig i de unge.

Terapi og samtalegrupper

Støttende forløb ved sygdom i familien

Børn, unge & sorg tilbyder støttende forløb til børn og unge, der lever med fysisk sygdom hos enten en forælder eller søskende. Vores tilbud varierer afhængig af barnets eller den unges alder og af hvem der er syg i familien.

Gode råd

Husk dig selv

Det er hårdt at skulle håndtere sygdom i familien og samtidig også være der for sine børn. Det kan derfor være en god idé selv at få hjælp for bedre at kunne finde kræfter til at hjælpe dine børn gennem deres sorg. Mange børn og unge klarer sig uden psykologhjælp. Det gør de blandt andet, når de voksne omkring dem er i stand til at håndtere situationen og barnets behov.

Husk de større børn

Selv om teenagere og større børn, der ikke bor hjemme, er ‘store’ og på mange måder kan klare sig selv, så har de alligevel brug for din støtte. Du kan opfordre dem til at læse på siden for teenagere/unge der har syge forældre eller besøge vores særlige univers Er du okay? for teenagere, der har en alvorligt syg mor eller far. Det kan også være en god idé selv at kigge på den siderne og få et indblik i, hvad der rører sig i de unge.

Støtte fra ung til ung

I Børn, Unge & Sorg sidder frivillige klar på Sorglinjen på (telefon, chat eller SMS og brevkasse) hver mandag til torsdag fra 17-21. Du er som forælder også meget velkommen til at kontakte dem og høre om deres erfaringer.

Få råd og vejledning

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte vores psykologrådgivning. I telefonen kan du få rådgivning af vores psykologer om, hvordan du bedst støtter dine børn i den situation, jeres familie står i. Psykologerne kan også hjælpe dig med at vurdere, om dit barn/dine børn har brug for professionel hjælp.

Brug for hjælp?

Videoer om situationer og udfordringer under et sygdomsforløb

Under et sygdomsforløb vil der undervejs opstå forskellige udfordringer og ting, man skal forholde sig til afhængigt af, hvad man fejler, og hvor i sygdomsforløbet man befinder sig. Herunder finder du link til fire film, hvor psykologer fra Børn, Unge & Sorg fortæller om, hvordan man som forælder kan håndtere de forskellige situationer og udfordringer i forhold til sine børn.

Læs pjecen: Jeg er alvorligt syg
for dig der er 13-19 år gammel – eller kender en ung, der lever med en alvorlygt syg mor eller far

Er du okay?

Erduokay.dk er lavet særligt for dig, der er teenager mellem 13-19 år og har en alvorligt syg forælder. Her finder du beretninger fra andre unge, der lever med en syg forælder. Du kan teste, om du har brug for hjælp til at klare hverdagen og de bekymringer og belastninger, der helt naturligt følger med, når du har en forælder, som er alvorligt syg.