Jeg kender en, der oplever alvorlig fysisk sygdom i familien

At være en god støtte

At være en god støtte for et barn eller en ung, der lever med en alvorligt fysisk syg far, mor eller søskende, er ikke nogen let opgave. Personen er måske blevet anderledes, og det er svært for jer begge. Det kan godt sætte jeres relation på prøve, men det kan lade sig gøre. I skal bare finde ud af hvordan.

Jeg vidste jo godt, de var døde, men det varede længe, før jeg helt forstod, de ikke kommer igen. Og det skete lige samtidigt med, at vennerne tænkte: Nå, nu er hun da ved at være ovre det”

I det nedenstående har vi samlet gode råd til, hvordan du bedst kan støtte. For nemheds skyld kalder vi dig her på siden for en ‘ven’, men det er tanken, at alle, også familiemedlemmer, kan få glæde af at læse med. Er du kæreste med én, hvis forælder eller søskende er ramt af alvorlig fysisk sygdom, har vi lavet en særlig side til dig.

Hvordan du skal reagere, afhænger af forskellige ting. For eksempel din alder og din relation til barnet eller den unge. Har du spørgsmål eller brug for rådgivning? Kontakt vores psykologiske rådgivning, så vi kan vejlede dig i forhold til din specifikke situation.

Hvad kan du gøre?

Din vens behov kan ændre sig

Det er ikke alle, der har brug for det samme, og de har ikke brug for det samme fra alle. Nogle har brug for et frirum. Andre har brug for, at vennerne spørger ind til, hvordan de har det.

Din vens behov kan ændre sig fra dag til dag og fra det ene øjeblik til det andet. Og du skal vide: Din ven er vanskelig og stiller ofte krav, som han eller hun måske først senere kan se er urimelige, men ikke nu, fordi han eller hun er så ked af det.

Er du i tvivl, så spørg!

Måske tænker du allerede: “Det kan jeg slet ikke finde ud af, det er alt for indviklet”. Det lyder også krævende og hårdt. Men heldigvis gør rigtig mange af jer det, I kan, og oftest mere til.

Det bedste er at spørge din ven direkte, hvad du kan gøre. Måske ved han det ikke, men så har du vist, at du er der og gerne vil hjælpe. Og det er det vigtigste.

Det vigtigste er at vise, du stadig er der

Ingen kan gætte alle behovene og give den rigtige støtte, men unge, der har prøvet det, siger: Det handler om, at du skal være der og ikke være bange for at spørge, hvad jeg har brug for. Du behøver ikke forstå – det kan du ikke, du har jo ikke prøvet det selv. Du må ikke holde op med at spørge, fordi jeg ind imellem afviser dig.

Brug for hjælp?

/

Særligt for dig der har en kæreste med en syg forælder eller søskende

Læs pjecen: 16 gode råd fra unge der har mistet
Kontakt de frivillige på sorglinjen

Sorglinjen

De frivillige på Sorglinjen har alle mistet en forælder, søskende, barn eller partner. De bruger nu deres erfaringer til at støtte andre, som har mistet, eller lever med alvorlig sygdom i familien.