Besøg vores online tilbud:

SMS

Brevkasse

Chat

Sorglinjen

Særligt for kærester

Store krav – svært at leve op til

Det kan være rigtig svært at være kæreste med én, hvis far, mor eller søskende er alvorligt syg eller død. Måske oplever du, at din kæreste stiller store krav, som kan være svære at leve op til.

Mange kærester oplever også, at de pludselig skal give den kærlighed, forståelse og omsorg, som den syge eller døde forælder tidligere var med til at give.

Hvad gør man?

Det er umuligt at vide præcis, hvad der sker i din kæreste – især hvis han/hun lukker sig inde i sig selv eller afviser dig. Eller bliver vred og såret, fordi du gør ‘det forkerte’, uden at nogen af jer måske ved, hvad ‘det rigtige’ er.  På denne side har vi samlet noget materiale, der forhåbentlig kan hjælpe dig:

 • Gode råd fra én, der har mistet
 • Gode råd fra vores psykologer
 • Pjecen ’16 gode råd’ ude til højre
 • Fire fortællinger om forhold i en svær tid nederst på siden

Du er meget velkommen til at ringe til os på telefon 70 266 766 kl. 9-15 for at søge rådgivning. Du kan også kontakte vores unge frivillige, som selv har erfaring med at miste en forælder. De frivillige sidder klar på Linjen, Chatten, Videosamtale og Brevkassen mandag til torsdag kl. 17-21. 

 

Gode råd til en kæreste fra én, der har mistet

Vibeke er 27 år og tidligere frivillig i Børn, Unge & Sorg. Vibeke havde en kæreste, da hendes far blev syg af betændelse i bugspytkirtlen og døde i 2002. Efter hendes fars død gik hun og hendes kæreste fra hinanden.

Vibekes råd til dig, hvis din kæreste har mistet:

 • Fortæl din kæreste, at du er der for ham/hende – også selv om du måske synes, det er overflødigt at sige.
 • Tænk på, at din kæreste, med et svært tab inde på livet, frygter at miste igen og har brug for ti gange så meget bekræftelse end ellers.
 • Prøv at acceptere at din kæreste ikke er der ‘for fuld styrke’ i en tid.
 • Pas på med at give udtryk for, at du godt ved, hvordan din kæreste har det med at have mistet en forælder – og vær særligt varsom med at fortælle, hvad han/hun skal gøre for at komme over det. Mig gav det kun en følelse af at blive affærdiget.
 • Vær opmærksom på, at du ikke kommer til at tage nogle hensyn, der har den modsatte virkning, som fx at blive bange for at nævne den afdøde. Tag tværtimod gerne selv initiativ til at snakke om det. 

Gode råd fra vores psykologer

 • Du kan aldrig helt forstå, hvordan din sørgende kæreste har det

  Mange af de sørgende unge stiller store krav til deres kærester. Det kan være rigtig svært pludselig at skulle leve op til dem. Som kæreste skal man nu opfylde behov for kærlighed, forståelse og omsorg, som han/hendes far eller mor tidligere var med til at dække. De sørgende bliver indimellem frustrerede over, at deres kærester ikke kan forstå, hvordan de har det og har brug for. Men man kan som kæreste aldrig forstå, hvad den sørgende gennemlever, hvis man ikke selv har prøvet det. Så det skal man ikke have dårlig samvittighed over.

 • Du er ikke tankelæser, så spørg når du er i tvivl

  Det forventes nogle gange, at kærester er tankelæsere. Sådan forholder virkeligheden sig jo ikke. Så det bedste, du kan gøre, er ofte at spørge direkte, hvad din kæreste har brug for fra dig.

 • Bare vær der og lyt

  Tit er det nok at holde om og give et knus, når din kæreste er ked af det. Som regel har han eller hun bare brug for at blive lyttet til – ikke at få gode råd. Man kan vise sin omsorg på andre måder. Nogle har blot brug for at blive holdt om, når de er kede af det, uden at der bliver sagt eller gjort mere. Andre gange synes de, det er rart, hvis kæresten arrangerer en rar oplevelse, fx at gå ud at spise.

 • Piger og drenge reagerer forskelligt

  Det er almindeligt, at piger, der mister, synes, at deres kærester er for handlingsorienterede. De synes, deres kærester mangler forståelse for, at de bare har brug for at blive lyttet til og holdt om, når de er kede af det.

 

Tryk for at læse pjecen

16 gode råd

Fortællinger om forhold i en svær tid

Helles historie

Helle har mistet begge sine forældre. Hendes fra begik selvmord, da hun var otte år, og hun var 23 år, da hendes mor døde af kræft. Helle har gået i gruppe hos Børn, Unge & Sorg og blev senere selv frivillig. I kapitlet "Kæreste og angst for at binde sig" fra bogen "Ung og forladt" af Helle Vincentz og Preben Engelbrekt, fortæller Helle om at turde få en kæreste, når man er ung og forældreløs. Kapitlet er gengivet herunder med tilladelse fra forlaget. . Kapitel 13: Kæreste og angst for at binde sig Jeg mødte Henrik halvandet år efter, min mor…

Rikke og Martins historie

Martin er 32 år og kæreste med Rikke, som han bor sammen med. Rikke er 28 år. De har været sammen i tre år. Rikke mistede mor i februar 2005 efter mange år med en genetisk nedarvet lungesygdom. Et halvt år før morens død fortalte lægerne, at der ikke kunne gøres mere for hende. Rikke og Martin var på sommerferie sammen, da de fik den besked. Rikke: ”Jeg måtte hjem til mor. Fik dårlig samvittighed over at afbryde ferien” Da jeg fik at vide, at mor havde begrænset tid at leve i, blev alt andet omkring mig overflødigt. Mine tanker…

Christians historie

Christian er 24 år og kæreste med Laura på 25. Laura mistede sin mor, da hun var 20 år. Christian og Laura mødte hinanden, da de gik i 2. g. Efter et halvt års tid fik Lauras mor lungekræft. De sidste måneder, Lauras mor levede, boede hun på et hospice. Laura fik sit eget værelse der, så hun kunne være tæt på sin mor. Lige efter Laura og Christian blev studenter, døde hendes mor. "Prøv at holde ud - også selv om du kommer i tvivl" Christian, hvordan påvirkede det dig og Laura, da Lauras mor blev syg? Vi blev begge…

Vibekes historie

Vibeke er 27 år og tidligere frivillig i Børn, Unge & Sorg. Vibeke havde en kæreste, da hendes far blev syg af betændelse i bugspyt- kirtlen og døde i 2002. Efter hendes fars død gik hun og hendes kæreste fra hinanden. Hvordan mødte du din kæreste? Da jeg startede på universitetet, flyttede jeg til Århus. En af pigerne fra mit studium boede på kollegium, og jeg besøgte hende tit. Ikke mindst fordi jeg hurtigt havde lagt mærke til en fyr, som boede på den samme gang. Vi faldt nemt i snak, og på lange dage, hvor vi andre sad over…