Besøg vores online tilbud:

SMS

Brevkasse

Chat

Sorglinjen

Når en søskende er syg

Den raske søskende kan have et virvar af følelser

At have en alvorligt syg søster eller bror kan give særlige udfordringer. Den raske søskende vil ofte mærke de bekymringer, som forældrene går med. Det kan medføre, at han/hun føler et stort ansvar for at få hverdagen til at glide så nemt som muligt. Det kan komme til udtryk på forskellige måder. Et eksempel er, at den raske søskende undlader at fortælle om egne tanker og følelser. Det kan også være, at han/hun begynder at påtage sig mange af hjemmets praktiske opgaver.

Samtidig kan den raske søskende opleve, at meget af forældrenes opmærksomhed går til den syge bror eller søster, og det kan særligt blive tydeligt i perioder, hvor en forælder er indlagt sammen med den syge søskende.

Situationer som ovenstående kan medføre et virvar af følelser. Savn, angst, fortvivlelse, jalousi, ensomhed og vrede er blot nogle af dem, og de kan af den raske søskende opleves som forbudte eller hemmelige. Derfor er de vigtige at få talt igennem, så de ikke sætter sig som ondt i maven eller på sigt som dårlig selvfølelse.

Hjælp til børn og unge med alvorlige syge søskende

I Børn, Unge & Sorg tilbyder vi hjælp til børn og unge, som har en alvorligt syg søskende. Der er mange, der klarer sig med de mennesker, de har omkring sig, men nogle har brug for professionel hjælp. I vores tre afdelinger i København, Aarhus og Odense tilbyder vi individuel terapi til børn og de unge med alvorligt syge søskende.

Du kan som forælder også søge råd og vejledning af vores psykologer , i forhold til, hvordan du bedst kan støtte op om de raske børn i familien. Alle mennesker og situationer er forskellige, så ring til os, så kan vi hjælpe dig med at vurdere netop dit barn/børns behov og reaktioner. Ud fra det, du fortæller, kan vi rådgive dig om, hvordan du bedst støtter op om dit barn/børn, og sammen kan vi også finde ud af, om dit barn har behov for et tilbud hos os.

Vi har telefontid i hverdagene på 70 266 766 kl. 9-15. Ring kl. 10-15 hvis du vil tale med en af psykologerne.

Husk også dig selv: Det kan også være en rigtig god idé selv at få hjælp for bedre at kunne finde kræfter til at hjælpe dine børn i den svære situation hele jeres familie står i.

Tilbud her på siden

Her på siden kan du læse lidt om, hvordan du kan være opmærksom på den raske søskendes trivsel, og hvordan du bedst muligt støtter og giver plads til ham/hende i det svære forløb.

I Forum har du mulighed for at dele dine tanker og oplevelser med andre forældre, der som dig oplever alvorlig sygdom i familien.

Er dine børn større, dvs. teenagere eller unge, kan det også være en idé at skrive til Brevkassen. Dit brev vil blive besvaret af en af unge frivillige, der har mistet en søskende. Du kan fx spørge om deres erfaringer, reaktioner, tanker og behov, da de stod i situationen.

Større børn kan søge støtte her på siden

Har du større børn (teenagere/unge), kan du lade dem læse her på siden, hvor vi har samlet forskellig information og tilbud på en særlig side for dem.

Siden for teenagere/unge, der har en syg søskende

Godt at vide:

 • Man sørger forskelligt – på forskellige måder og på forskellige tidspunkter.
 • Få hjælp til dig selv, så du bedre kan hjælpe dine børn.
 • Lyt til dit barn og tal sammen. Du kan ikke gøre ham/hende mere ked af det. Tværtimod er tavshed og ensomhed meget værre. Vær dog opmærksom på, at dit barn kan gå med tanker og følelser, som de ikke vil belaste dig med. Det er derfor godt, hvis dit barn har andre, som det kan betro sig til.

Tegn du skal holde med

 • Symptomer som ondt i maven eller hovedet
 • Problemer i skolen eller i forhold til kammerater
 • Ændret spisemønster, f.eks. manglende lyst til at spise
 • Søvnbesvær

Gode råd til dig som forælder

 • Under eventuelle indlæggelser sørg for, at den raske søskende alligevel får en tæt og jævnlig kontakt til den medindlagte forælder.
 • Overvej, om der er en stabil anden voksen i omgangskredsen, som kan aflaste, og som den raske søskende kan knytte sig til under indlæggelser.
 • Pas på med at låse den raske søskende i rollen som hjælper, selvom det nemt kan ske i en presset hverdag.
 • Prioriter alene-tid med den raske søskende. Sæt gerne tid af i kalenderen en gang om ugen til at lave noget, den raske søskende godt kan lide.
 • Giv plads til at tale om de svære følelser. Indled f.eks. med: ”Jeg ved, at børn/unge i din situation kan have det sådan og sådan – kender du også det?” På den måde legitimerer du, at barnet kan give udtryk for det, der er svært og kompliceret.
 • Tal med barnet/den unge om, at det er i orden og naturligt at sige fra over for dig eller den syge søskende.
 • Giv plads til sjove oplevelser for hele familien. De kan give en pause fra sygdommen og jeres faste roller.

 Læs flere gode råd her

– og husk at du altid er velkommen til at ringe til os for råd og vejledning.

Kontakt

Tlf.: 70 266 766
Mail: info@bornungesorg.dk
 
Telefontid i hverdagene kl. 9-15.
Hvis du vil tale med en af vores psykologer, så ring kl. 10-14.

Hør Melanie på 16 fortælle om livet med en syg søster