Min far eller mor er alvorligt fysisk syg

Sygdom belaster hele familien

Selv om det er forskelligt, hvordan man reagerer på sin fars eller mors sygdom, er det ofte nogle af de samme tanker, følelser og reaktioner, der går igen. Det at have en syg forælder kan sammenlignes med stress. Sygdommen belaster hele familien.

Hvis du har en syg forælder, kender du måske til at være i dårligt humør, mangle energi eller til følelsen af at have en knude i maven. Det kan også være, at dine følelser skifter fra det ene øjeblik til det andet. Du kan føle glæde og overskud, som så pludselig bliver afløst af tristhed og bekymringer.

Går du alene med tankerne?

Det er vores erfaring, at unge ofte går alene med mange tunge tanker, følelser og bekymringer, når deres mor eller far er syg. Måske er du bange for, at sygdommen forværres, hvis din forælder bekymrer sig om, hvordan du har det.

Derfor skjuler du måske, hvor bange du er, eller hvor svært det er at bære sygdommen og de ekstra ting, du skal klare i hverdagen.

Jeg var ude at gå en tur med min storesøster og fortalte, hvordan jeg havde det, og så foreslog hun, det var fordi min mor var syg. Så gik det lidt op for mig, hvorfor jeg var ked af det.

18-årig pige med sklerosesyg mor gennem 10 år
Terapi og samtalegrupper

Støttende forløb ved sygdom i familien

Børn, unge og sorg tilbyder støttende forløb til børn og unge, der lever med fysisk sygdom hos enten en forælder eller søskende. Vores tilbud varierer afhængig af barnets eller den unges alder og af hvem der er syg i familien.

Hent pjecen: er din mor eller far syg?

I pjecen: er din mor eller far syg? beskrives først de forskellige reaktioner, som du kan opleve, når du har en syg forælder. Under læsningen vil du måske savne at få nogle forslag til, hvad du kan gøre for at håndtere vanskelighederne. I så fald kan du undervejs bladre om til sidste del af pjecen; ”Hvad kan hjælpe?”. Her har vi samlet ideer og gode råd til at takle situationen.

Læs pjecen: Er din far eller mor syg

Har du brug for hjælp?

Alle unge, der lever med en fysisk syg forælder, er fælles om at stå i en rigtig svær situation. Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Kontakt vores psykologiske rådgivning, så vi kan rådgive dig og sammen finde ud af, om du har brug for hjælp. Det er uforpligtende at kontakte os.

Brug for hjælp?
for dig der er 13-19 år gammel – eller kender en ung, der lever med en alvorlygt syg mor eller far

Er du okay?

Erduokay.dk er lavet særligt for dig, der er teenager mellem 13-19 år og har en alvorligt syg forælder. Her finder du beretninger fra andre unge, der lever med en syg forælder. Du kan teste, om du har brug for hjælp til at klare hverdagen og de bekymringer og belastninger, der helt naturligt følger med, når du har en forælder, som er alvorligt syg.