Fortrolige Voksne
Vil du hjælpe unge efterladte? Bliv frivillig ‘fortrolig voksen’
Det Nationale Sorgcenter har startet et forløb op for unge efterladte, der mangler voksenkontakt. De unge bliver matchet med frivillige voksne over 40 år, som selv har mistet en eller begge forældre i ungdomsårene; voksne som har overskud og lyst til at invitere en ung efterladt i alderen 18-27 år ind i deres liv i mindst 2 år – og måske resten af livet.
Vi ved, at unge, der har mistet en eller begge forældre eller som har svag kontakt til den tilbageværende forælder, står utroligt alene i tilværelsen. Konsekvenserne af manglende voksenstøtte kan være mange. De unge fremhæver selv, at de er blevet mere selvkritiske, usikre, sårbare, ensomme, isolerede og hurtigt voksne. Projekt ‘Fortrolige voksne’ vil give de unge muligheden for at få en voksen kontakt, som en støtte ind i voksenlivet.
Mangler du voksenstøtte i dit liv? Læs mere om, hvordan du som ung kan blive en del af projektet her.
Min fortrolige voksen, Niels, har gjort en forskel i mit liv, jeg ikke troede var mulig. Han har hjulpet mig med at genfinde troen på, at både livet og mennesker vil mig det godt. Han har været en vigtig støtte i at genopbygge min selvtillid og troen på, at jeg for eksempel kunne tage en uddannelse.
Rosa mistede tilliden til verden efter hun som 21-årig mistede som mor. Hun fik psykologhjælp gennem Børn, Ung & Sorg og blev efterfølgende en del af projekt ’Fortrolige voksne’. Rosa blev i juni 2019 matchet med den 42 år ældre Niels, der blev forældreløs som 6-årig. I dag – seks år senere og fire år efter det formelle forløbs afslutning – har Rosa og Niels fortsat en tæt relation og betragter hinanden som familie.
Engagement og overskud kræves
Det er af afgørende betydning, at du har lyst og overskud til at være der for en ung, bevidne den unges liv og sparre i forhold til væsentlige valg i ungdomsårene. Det kan være i forbindelse med ting som studie, arbejde og bolig. Den fortrolige voksnes rolle er at mødes regelmæssigt med den unge og stille sig til rådighed både med de praktiske og følelsesmæssige udfordringer, samt at være sparringspartner og hjælpe den unge med at træffe og gennemføre væsentlige valg omkring det kommende voksenliv.
Vi forventer et personligt engagement og overskud. Projektet Fortrolig Voksen skal være et frivilligt tilbud, hvor man vil give noget af den voksenkontakt, man selv har manglet i de vigtige ungdomsår.
Vi lægger vægt på, at:
- Du er over 40 år, og selv har mistet begge eller den ene forældre i ungdomsårene.
- Du har overskuddet og lysten til at invitere en ung ind i dit liv for en periode af minimum 2 år og måske resten af livet.
- Du har tid/overskud/lyst til at mødes med den unge minimum 2 timer hver 14 dag. Møderne foregår hos dig selv, den unge eller et tredje sted, I selv aftaler. I bestemmer selv, hvad I ønsker at lave, når I ses.
- Du stiller dig selv, dit nærvær, din livserfaring, din viden og evt. dit netværk til rådighed.
- Du bor i nærheden af København, Aarhus, Odense, Vejle eller Aalborg.
- Du har lyst til at indgå i den løbende kvalificering og supervision, som vi tilbyder. Det drejer sig særligt om et introduktionsforløb af 1,5 dags varighed og obligatorisk supervision hver anden måned.
Sådan bliver du frivillig
For at blive frivillig ‘fortrolig voksen’ skal du udfylde formularen til højre.
Såfremt du vurderes at passe godt som ‘fortrolig voksen’, vil du blive inviteret til en samtale med en af vores psykologer. Samtalen vil have fokus dine personlige erfaringer med tab, din motivation og de praktiske rammer.
Sammen finder vi ud af om det er det rigtige for dig at blive frivillig som ‘fortrolig voksen’ i Det Nationale Sorgcenter.
Du er meget velkommen til at skrive til os med spørgsmål på blivfrivillig@sorgcenter.dk.
Vi glæder os til at høre fra dig!
Ansøgning til projekt Fortrolige Voksne
Har du mistet en forælder? Du behøver ikke stå alene.
Projekt Fortrolige Voksne er for dig, der er 18-27 år, som har mistet begge dine forældre, eller mistet den ene forælder og står uden voksenstøtte, fordi din tilbageværende forælder ikke har ressourcer eller overskud.
I projektet bliver du som ung matchet med en voksen frivillig, der selv har mistet en forælder i sin ungdom. Du vil blive mødt af en ressourcerig voksen med tid og overskud til at engagere sig i det som optager dig – både når der er brug for en at sparre med, når noget er svært, og når noget lykkes, og det er rart at kunne dele det med en voksen. I mødes cirka hver anden uge – og relationen varer som minimum i to år.
Mange unge fortæller, at det betyder rigtig meget at tale med én, der virkelig forstår, hvordan det er at have mistet. Relationen til den voksne giver dem tryghed, støtte – og ofte udvikler det sig til et bånd, der holder længe efter forløbet slutter.
Mangler du en voksenstøtte i dit liv? Udfyld formularen og bliv ringet op af en af vores psykologer til en uforpligtende snak om, hvad projektet indebærer.
Vi svarer på dine spørgsmål og inviterer efterfølgende til en samtale om, hvorvidt projektet kunne være den rette støtte for dig.
Vi glæder os til at høre fra dig!
Det er vigtigt at understrege, at den fortrolige voksen ikke kan erstatte professionel hjælp, f.eks. fra en psykolog, psykiater, eller bostøtte.