Videnscenteret
Det Nationale Sorgcenters Videnscenter er en national ressource, der bygger bro mellem forskning, praksis og uddannelse. Vi arbejder for, at sorgstøtte i Danmark bygger på viden og evidens – og samtidig styrker fagligheden hos dem, der møder mennesker i sorg. Det gør vi ved at skabe, samle og dele viden om sorg i forbindelse med sygdom og dødsfald. Gennem et tæt samarbejde med praksis sikrer vi, at vores viden tager udgangspunkt i virkelighedens behov – og kan bruges der, hvor det gælder.
Sorg er et grundvilkår
Vi tager udgangspunkt i, at sorg er en grundlæggende del af livet – noget vi alle oplever. Men sorg kommer til udtryk på forskellige måder og påvirker os forskelligt – både i form og i intensitet.
For at illustrere dette anvender vi sorgpyramiden, som udspringer af en evidensbaseret model for folkesundhed, videreudviklet til sorgfeltet af forskere og praktikere.1 Sorgpyramiden har dannet rammen om de to første europæiske sorgkonferencer: European Grief Conference (EGC) i København med Det Nationale Sorgcenter som vært i samarbejde med europæiske partnere og EGC2024 i Dublin. Bereavement Network Europe (BNE) arbejder for at gøre sorgpyramiden til en international standard for det behovsbaserede og sammenhængende sorgberedskab.
Sorgpyramidens niveauer:
- Niveau 0: Samfund: Dette niveau vedrører alle, og her er der behov for generel oplysning om sorg og handlemåder i forhold til sørgende, for at øge opmærksomheden på og forståelsen af sorg og behovene hos efterladte og dermed bidrage til en almen dannelse i forhold til sorg.
- Niveau 1: Normal sorg: Her er fokus på adgang til information og tilstrækkelig støtte, for eksempel tilgængelig fra familie og sociale fællesskaber
- Niveau 2: Ekstra sorgstøtte: En række risikofaktorer bidrager til, at nogle sørgende mennesker har brug for organiseret støtte/forebyggelse, f.eks. fra fagprofessionelle eller gennem peer-ledede grupper eller andre sorgfællesskaber
- Niveau 3: Komplicerede sorgreaktioner: En mindre del af de sørgende personer vil udvikle komplicerede sorgreaktioner, som kan være behandlingskrævende
Der er brug for viden om sorg på alle niveauer i sorgpyramiden – både for at skabe en grundlæggende forståelse af sorg i samfundet og for at sikre et sammenhængende sorgberedskab, hvor fagfolk er klædt på til at tage ansvar og støtte mennesker i sorg, uanset hvor de møder dem. I Videnscenteret arbejder vi med viden på alle niveauer – fra den brede forståelse til den specialiserede indsats. Gennem vores kompetencecenter omsætter vi denne viden til konkrete redskaber og kompetenceudvikling, så fagprofessionelle kan bruge den i deres møde med mennesker ramt af sorg.
Vi skaber, indsamler og formidler også viden om den stigende gruppe af mennesker, som oplever at blive pårørende til et alvorligt sygt familiemedlem. Vi har et særligt fokus på børn og unge pårørende, de mulige konsekvenser af at leve med en alvorligt syg mor, far eller søskende – og de behov og muligheder der er for at hjælpe og støtte disse børn og unge.
Vores arbejde i Videnscenteret
Videnscenterets arbejde er centreret omkring tre hovedområder:
- Forskning og dokumentation: Vi gennemfører egen forskning og dokumentation af indsatser, og samarbejder med nationale og internationale forskningsinstitutioner for at bidrage til og anvende den nyeste forskning. Produktion og formidling af viden om evidensbaseret forebyggelse, identifikation og behandling af komplicerede sorgreaktioner er en særlig prioritet for os. Derudover indsamler og omsætter vi national og international forskning til dansk kontekst for at gøre den tilgængelig og praktisk anvendelig for fagprofessionelle. Hvert år mister cirka 139.000 danskere en nærtstående, og 10-15 % af disse udvikler komplicerede sorgreaktioner, hvilket svarer til mellem 23.000 og 34.500 personer, som kan have behov for ekstra støtte. Dette understreger nødvendigheden af vores arbejde. Se flere tal her.
- Formidling og uddannelse: Gennem kurser, seminarer og publikationer klæder vi fagfolk, der møder mennesker ramt af sygdom og sorg, på med de bedste redskaber og nyeste viden. Vores undervisning er baseret på forskning og egne praksiserfaringer, og vi sikrer, at denne viden omsættes til praksis, så fagfolk effektivt kan støtte både efterladte og pårørende i alle aldre. Læs mere om vores kurser her.
- Udvikling af praksis: Vi arbejder tæt sammen med organisationer, institutioner og fagpersoner, for at udvikle og afprøve metoder, der styrker kvaliteten i sorgstøtte. Vores arbejde tager udgangspunkt i praksisbehov – vi lytter til dem, der er ramt af eller møder mennesker i sorg, og bruger deres erfaringer til at forme nye tilgange. Gennem konkrete projekter skaber vi viden, der kan bruges i hverdagen og gør en forskel for mennesker i sorg Mere end 570.000 danskere oplever hvert år at blive pårørende til et alvorligt sygt familiemedlem, hvilket kan føre til betydelige følelsesmæssige og praktiske udfordringer. Vi har et særligt fokus på at hjælpe børn og unge pårørende med at navigere i disse vanskeligheder. Se alle vores projekter her.
Fokusområder i Videnscenteret
Vi har et særligt fokus på at gøre en forskel for efterladte i alle aldre. Samtidig har vi stor opmærksomhed på den stigende gruppe af mennesker, som oplever at blive pårørende til et alvorligt sygt familiemedlem. Herunder fokuserer vi især på børn og unge pårørende, deres behov og de mulige konsekvenser af at leve med en alvorligt syg mor, far eller søskende.
Her finder du viden og henvisninger til yderligere læsning om sorg i forbindelse med sygdom og dødsfald.
Samarbejde og netværk
Videnscenteret fungerer som et omdrejningspunkt for et bredt netværk af fagfolk, organisationer og forskere. Vi tror på, at samarbejde og videndeling er nøglen til at forbedre indsatsen for mennesker i sorg. Derfor tilstræber vi altid at skabe dialog og partnerskaber, der kan styrke den samlede faglige kapacitet. Nogle af de førende eksperter indenfor sorg er tilknyttet, et par af dem kan du se mere om herunder.
Mød nogle af os…
Thomas Mackrill
Psykolog og forsker
Cand.psych.aut., ph.d., specialist og supervisor i psykoterapi
tm@sorgcenter.dk
Thomas Mackrill har en bred og mangeårig erfaring med forskning i psykosociale interventioner.
Annemarie Dencker
Seniorforsker
Cand.mag. i pædagogik og antropologi, ph.d.
ad@sorgcenter.dk
Annemarie har specialiseret sig i kvalitative metoder med hovedvægt på deltagerobservationer og interview.
Line Engel Clasen
Cand.psych.aut., Ph.d., godkendt specialist i psykoterapi med børn og unge
lec@sorgcenter.dk
Line Engel Clasen har et særligt fokus på koblingen mellem forskning og praksis.
Lene Holm Larsen
Psykolog, Phd.
Seniorforsker, Ekstern Lektor, Enhed for Sorgforskning, Aarhus Universitet
lla@sorgcenter.dk
Lene afsluttede i 2024 et postdoc-projekt, hvor hun undersøgte, om Toprocesmodellen afspejler levet erfaring med sorg.
Christina Buur
Cand.psych, Ekstern lektor, Enhed for Sorgforskning, Aarhus Universitet
cbs@sorgcenter.dk
Christina Buur forsker i sorg hos voksne med særligt fokus på komplicerede sorgreaktioner. Hun undersøger, hvilke faktorer der øger risiko for komplicerede sorgreaktioner
Maja O’Connor
Professor i klinisk psykologi, Enhed for Sorgforskning, Aarhus Universitet
Cand.psych.aut., Ph.D. og Specialist i Gerontopsykologi
maja@psy.au.dk
Maja O’Connor har siden 2017 været tilknyttet som deltidsansat forsker ved Videnscenteret.