Stadig flashbacks og skyldfølelse

Kvinde på 24 år fra midtjylland, hvis mor er død


Hej Brevkasse,


Lidt baggrunds historie.

Min mor blev terminalerklæret i sommeren, hvor jeg skulle til at starte i 2 år. på gymnasiet. Efter ca. 8 mdr døde min mor af kræft ca. 2 uger efter jeg fyldte 19 år. Det at hun blev terminalerklæret ramte hårdt. Men min mor har faktisk været kronisk syg hele min barndom, hun havde diabetes 1 og havde derfor flere skavanker, hvilket også førte til at hun fik en ny nyre da jeg var 5 år.


Min mor har altid været min bedste veninde, jeg har altid haft det svært i skolen i forhold til det sociale og har aldrig haft særlige mange venner, så min mor har altid været min bedste veninde og vi kunnen tale om alt. Dette stopper dog da hun under terminalforløbet er indlagt og får en psykose, fordi hun ikke har villet tage hendes medicin. Efter dette bliver hun aldrig sig selv igen, hun opfører ikke som jeg selv. Jeg kan ikke længere gå til hende, når jeg er ked af det, er sur på min far, eller har det svært i skolen, så jeg holder ligesom det hele inde. Samtidig med at min fars verden også er ved at ramle sammen og min storbror bor ikke længere hjemme.


Jeg tror jeg har kontrolleret min sorg indadtil, men også udadtil. Jeg sagde det aldrig til nogen lærer eller klassekammerater i gymnasiet om min mor (jeg var alligevel ikke tæt på nogen af eleverne, og ville ikke havde at de skulle havde ondt af mig). Kun en veninde vidste det og kunne støtte mig. Ingen skulle vide hvad der skete i mit liv. Jeg skabte en klar linje mellem skole og hjem, de to havde ikke noget med hinanden at gøre. Ingen skulle kunne se eller vide noget, så jeg kunne være i kontrol. Min mor døde en lørdag og mandag var jeg i skole som om ingenting var sket, og jeg kunne ikke mærke mig selv. Jeg kom dog til skolepsykolog 3 gange, psykologen ville havde jeg skulle tale med en anden psykolog om sorgen, men dette valgte jeg dog ikke at gøre, da vi ikke havde råd og det var for langt væk.

Udadtil fremstod jeg jo meget ressourcestærk, jeg kom hver dag i skole under min mors terminalforløb, og efterfølgende. Jeg klarede gymnasiet og består som om intet er hændt, og kommer på videregående uddannelse og forsætter i samme dur.

Og da jeg kom til storbyen for at læse videre, tog jeg til et arrangement ved børn og unge i sorg, men de havde venteliste på flere måneder for at komme i gruppeforløb og jeg følte at jeg var på et andet stadie og var kommet længere hen i min sorgforløb.


I stedet har jeg klaret mig så godt som jeg nu selv har kunnet i forhold til sorgen. Jeg har læst mange bøger om at miste en forælder og omkring sorg. Jeg går nu på en uddannelse der også giver mig indsigt og viden omkring psykologiske aspekter samt krise og sorgforløb. Og logisk set ved jeg at det, der har hjulet mig mest er at tænke på, at min mor ikke ville havde ønsket at jeg var ked af det og var i smerte, at hun vil ønske jeg havde et godt og lykkeligt liv. Jeg har kunnet snakke med min far og storbror om sorgen. Og derudover har jeg da også ofte grædt, hulkede, skreget, og fået fysisk ondt i kroppen og ondt i øjnene, og jeg har givet mig selv lov til dette. (dette er dog blev bedre nu, hvor det ikke længere er så voldsomt.


Nuværende situation:

Jeg skriver til brevkassen, fordi det er ca. 5 år siden hun døde nu. Og hendes død, eller især hendes terminal forløb påvirker mig stadig så jeg får flashback, små korte klips, som bare kører og springer fra det ene minde til det næste, (altid dårlige minder).

Det sker især når jeg bliver træt, eller har ro til at slappe af og ikke stresser over min uddannelse. Det sker også når jeg bliver ked af andre ting, der sker i mit liv, eller hvis jeg bare cykler og tanker kørere bare. Så får jeg flashback for dengang hun var terminal og hvor hun var i smerte, samt i forhold ting jeg gjorde/ikke gjorde.


Jeg tror meget om det handler om skyldfølelse, og en ansvarsfølelse, jeg har altid haft et ansvar for min mor. Min far arbejdede meget da jeg var barn og ung og var derfor ikke meget i hjemmet og derfor havde jeg ansvaret for min mor når jeg kom hjem fra skole. Jeg har skullet redde hendes liv utallige gange igennem årene i forhold til hendes diabetes og det sammen har min far og storebror.

Jeg føler skyld over ikke at kunne passe godt nok på hende igennem alle årene og igennem hendes terminalforløb. Skyldfølelse over at ville ønske at hun skulle død, fordi jeg ikke hun klarer den smerte hun var i og intet af medicinen kunne tage den, for hvis hun ikke var der ville der være ro på og jeg ville kunne trække vejret.


Jeg føler at jeg mentalt straffer mig selv, dog er det blevet bedre med årene, men jeg kan ikke slippe det helt. Jeg føler at jeg gør det med vilje, at jeg bruger disse dårlige minder for at straffe mig, så jeg får det endnu dårligere med mig selv. Jeg vil gerne finde andre måder at håndtere/cope med hendes død og sygdom på. Finde en anden måde at være forbundet med hende på uden at den eneste måde jeg kan huske/mindes om hende er igennem hendes og min smerte.


Jeg har ikke rigtig nogen som kan hjælpe, de mennesker jeg har i mit liv som jeg kan betro mig til, er min storebror, far og veninde. Dem kan jeg tale med om sorgen. Min bror har forsøgt at hjælpe mig ved at at jeg skal tænke på alt det positive omkring min mor og glemme alt det negative, men det føltes ikke sandt for mig, jeg kan ikke lukke ned for de ting vi har været udsat for igennem vores barndom og ungdom, eller de ting jeg har sagt til hende eller ikke gjort. Hvad jeg har brug for er konkrete redskaber til at ændre disse tankemønstre/coping mekanismer jeg gør brug af, så jeg håndtere min sorg og min hverdag anderledes.


Jeg håber at i kan hjælpe/rådgive mig.


Svar

Kære du,


Hold da op, hvor er du bare sej fordi du skriver herind, og så med så meget selvrefleksion!


Hvor er jeg ked af at høre om din mor og din situation. Den lyder rigtig hård! Det lyder som om, din mor og dig har haft et dejligt tæt forhold, og som om, du har været den største støtte for hende gennem hele jeres liv sammen.


Jeg er frivillig her hos Sorglinjen fordi jeg mistede min mor til lungekræft for snart 2,5 år siden (Oktober, 2016). Min mor blev terminalerklæret fra start, så vi var klar over, at hun ville dø af kræften så snart vi overhovedet vidste hun havde kræft. Ligesom med dig og din mor, var min mor og jeg rigtig tætte. Mine forældre blev skilt da jeg var omkring 6, så siden da havde vi boet sammen bare os to. Så på en måde har det altid bare været os to. Da jeg mistede hende, mistede jeg både min mor og livet, som jeg havde kendt det indtil da. Min mor var syg i 1,5 år, og jeg kan huske, hvor hårdt det var at se hende stille og roligt svinde ind. Det gik meget langsomt, og lægerne gav os aldrig en ramme, så det var 1,5 år, hvor der var en konstant tikkende bombe på min skulder. Da hun blev syg var jeg med til ALT. Jeg var med til alle lægesamtaler, med til kemo, med til tjek, ordnede medicin og smertestillende (især da hun til sidst blev mere og mere forvirret). Efter hendes død var det mig, der ordnede begravelse, ordnede alt det juridiske, jeg var endda med til at bære hende ned i kisten. Så jeg kan godt relatere til følelsen om at have skulle være en stor støtte.


Min mors kræft spredte sig til sidst til hjernen, hvilket resulterede i, at hun blev mere og mere forvirret og ikke helt kunne huske om jeg havde været på besøg eller ej. Det betød også, at jeg blev spurgt ”Skal du allerede gå nu?” hver gang jeg forlod hende på hospitalet, fordi hun ikke kunne huske hvornår jeg var kommet. Jeg kan stadig blive grædefærdig når jeg tænker på det, fordi jeg får dårlig samvittighed. Men jeg ved også, at min mor ville kunne forstå, at jeg havde brug for at komme væk og få lidt tid til andet end sorgen og sygdommen og den kommende død. Jeg kan huske én særlig episode, hvor hun havde glemt, hvordan man spiste med bestik, så hun spiste et stykke chokoladekage med fingrene og hænderne ligesom et barn. Hun kunne heller ikke huske eller genkende mig til allersidst, så jeg kan godt lidt genkende følelsen af at have mistet hende inden hun døde.


Jeg har ikke som sådan selv oplevet mange efterbilleder i mine vågne timer, men i lang tid efter hendes død (og stadig en sjælden gang i mellem) har jeg haft mareridt. I en af dem lignede hun den version af hende som var der til allersidst i hendes sygdomsforløb: en mumie – helt udhulet, det lignede bare alt energien var suget ud af hende. Det billede kan stadig nogle gange dukke op, men jeg ser hende heldigvis mest som hun har været det meste af vores tid sammen. Eftersom vi havde et længere sygdomsforløb, hvor det også var gjort klart, at døden var slutresultatet, så må jeg indrømme, at jeg var både lettet og knust da hun døde. Jeg tror aldrig, jeg kommer mig over overraskelsen over præcis, hvor mange følelser et menneske kan rumme på samme tid. Det er desværre ikke så nemt at forstå dem alle samtidig. Men følelsen af dårlig samvittighed har også fyldt hos mig, fx over at føle mig lettet, eller ikke at bruge alt min tid på hospitalet i de sidste dage. Men igen, rationelt set ved jeg jo godt, at min mor ikke ville være skuffet eller ked af det. Hun ville jo bare have, at jeg gjorde det bedste for mig og sørgede for at passe på mig selv. Men det fylder stadig, og det prøver jeg at give det plads til uden at lade det overtage. Følelser er ikke altid rationelle, så de kan ikke altid forhandles med. Nogle gange kan vi ikke gøre andet end at lade dem have deres plads.


Jeg kan godt forstå, at du leder efter konkrete redskaber og coping-mekanismer, men jeg kan desværre ikke give dig nogen. Jeg sidder nemlig herinde som frivillig, hvilket vil sige, at jeg bare er en ”normal” person, som desværre har været uheldig nok til at have mistet og derfor oplevet sorgen og de omvæltninger, der følger et dødsfald. Og udover sorggruppe (og en masse gråd og følelser, som væltede ud) så har jeg ikke gjort noget som sådan. Jeg har prøvet at give plads til følelserne uden at lade dem tage over. Jeg håber, du kan føle, at jeg kan give medforståelse, og at jeg også kan relatere til nogle af de ting, du føler. Og jeg vil gerne sige, at jeg synes, du er så sej for at have taget en så selvstændig vej til at forstå sorgen og håndtere den. Jeg kan forestille mig, at det måske ville hjælpe bare at tale med nogen. Jeg vil gerne anbefale en sorggruppe, som kan lytte og relatere og forstå dig fordi de har prøvet det samme. Jeg har selv gået i sorggruppe, og jeg synes, det gav så meget. Du kan lede efter sorggrupper i dit lokalområde på sorgvejviser.dk.


Derudover så har vi her i Det Nationale Sorgcenter (udover sorggrupper) hver måned en cafeaften for unge, der har mistet en forælder, hvor der tales om et bestemt emne fx de gode minder, dødsdagen, livet efter sorgen osv. Her er der oplæg fra frivillige, og så åbnes der op til at man kan tale sammen i små grupper, hvor alle har prøvet at miste selv. Vi afholder disse cafeaftener i både Aarhus, København og indimellem Odense. Se dem HER


Jeg ønsker dig alt det bedste, og håber, at du får et dejligt billede af din mor igen, og at efterbillederne med tiden ikke fylder så meget.


Mvh, Dzenana