Flere unge uden voksenkontakt

1300 unge mellem 16-27 år er forældreløse i Danmark. De har mistet både deres mor og far. Men reelt er der langt flere unge, der lever uden voksenstøtte. Det viser nye tal fra Børn, Unge & Sorg, der netop har modtaget Kronprinsparrets Sociale Pris 2016. Børn, Unge & Sorg vil blandt andet bruge pengene, der følger med prisen, til at undersøge skyggetal for forældreløshed og mulighederne for at støtte unge, der reelt står alene i livet.

Børn, Unge & Sorg har i 16 år ydet støtte og behandling til blandt andet unge, der oplever at miste en forælder. Men mange af de efterladte unge, der kontakter organisationen skal ikke alene forholde sig til tabet af deres forælder. De skal også forholde sig til en fremtid og til værelse uden en voksen fortrolig i deres liv til at støtte sig til. Det viser nye tal fra organisationen, der har undersøgt hvor mange efterladte unge, der reelt står alene efter at de har mistet en forælder.

Undersøgelsen der er baseret på 359 unge (16-27 år) som har fået hjælp i Børn, Unge & Sorg viser, at mere end hver femte – helt præcist 22 pct. – reelt står uden (eller med meget dårlig) voksenstøtte i deres liv. De svarer at de sjældent eller ingen kontakt har med den tilbageværende forælder

”Vi oplever, at mange af de unge efterladte der kommer hos os, har dårlig eller ingen kontakt til den tilbageværende forælder. Det kan skyldes at den anden forælder har alvorlig sygdom, har et misbrug, bor langt væk eller på anden måde er fraværende eller måske død. Det kan også være at den tilbageværende forælder selv er ramt af kompliceret sorg, så vedkommende ikke kan tage sig tilstrækkeligt af sit barn. De unge oplever derfor, at de reelt står alene i livet”

Preben Engelbrekt, direktør i Børn, Unge & Sorg

Det skete for Cecilia da hun som 17-årig mistede sin mor til selvmord og måtte klare sig selv:

”Min far bor i England, så min lillesøster kom i pleje hos en klasselærer og jeg fik en støttekontaktperson fra kommunen som hjalp mig med praktiske ting. Men nu hvor jeg er blevet student, så har jeg mistet den støtte. At være 17 år og ikke have forældre omkring mig har betydet, at jeg var tvunget til at blive voksen meget hurtigt. Jeg kan slet ikke genkende den person jeg var før min mor døde. Jeg startede i en sorggruppe hos Børn, Unge og Sorg et år efter min mor døde. Det hjalp mig virkelig meget”.

Det er afgørende for alle efterladte – og særligt for børn og unge – at stærke og støttende netværk er afgørende at have når man oplever tab og sorg og at man er udsat, hvis man skal håndtere sorg alene. Tal fra CEFU viste i 2012, at efterladte unge, der ikke har nogen voksne at tale med om det, der er svært – fx at de har mistet en forælder – i langt højere grad end andre unge efterladte, risikerer at få et liv med sygdom (risiko næsten 4 gange større), selvmord (risiko 7 gange større) eller kriminalitet (risiko 4 gange større).

Vi frygter, at der er et stort skyggetal, når det kommer til antallet af unge der reelt står alene på tærsklen til voksenlivet samtidig med at de skal håndtere noget så traumatisk som dødsfald og sorg. Baseret på vores tal kan vi frygte at op mod 9.000 efterladte unge i Danmark reelt står uden voksenstøtte – et tal der er 6 gange større end antallet af reelt forældreløse. Der er tale om unge, som vi risikerer at svigte dobbelt, fordi kommunen normalt slipper de unge når de fylder 18. De har brug for ekstra hjælp også selv om mange af dem på papiret er voksne. Vi ønsker at bruge en del af de penge, der følger med Kronprinseparrets Sociale Pris til at undersøge unge efterladtes behov for voksenstøtte. Gruppen af unge der står uden voksenkontakt er meget sårbar og vi ønsker at sætte lys på deres behov, så vi kan skræddersy nogle nye indsatser til deres behov. Uanset om det handler om at etablere et netværk af frivillige voksenmentorer eller det handler om at etablere en boligform – fx et kollegium – for unge der står uden forældrestøtte og -ressourcer”.

Preben Engelbrekt, direktør i Børn, Unge & Sorg

Fakta om Børn, Unge & Sorg:

Børn, Unge & Sorg arbejder for, at sygdom og sorg ikke ødelægger livet!

Børn, Unge & Sorg giver specialiseret psykologisk behandling til børn og unge, der har mistet en nærtstående eller som lever sammen med alvorligt syge forældre eller søskende og som har brug for hjælp til at fungere i hverdagen. Vi hjælper dem til at leve med sygdommen og sorgen som en naturlig del af livet. Børn, Unge & Sorg er Danmarks førende inden for professionel sorgbehandling og vi har afdelinger i København, Aarhus og Odense.

Knap 1.200 børn og unge fik i 2015 psykologisk rådgivning og behandling i Børn, Unge & Sorg. Derudover fik mere end 700 unge fra hele Danmark støtte i Børn, Unge & Sorgs frivillige tilbud som tæller Linjen, Brevkassen, Chatten, videosamtaler, café-aftener og samtalegrupper. Børn, Unge & Sorgs frivillige tilbud er bemandet af unge, der selv har mistet og for de flestes vedkommende selv fået hjælp i BU&S.

Udover den direkte hjælp til børn og unge, så uddanner Børn, Unge & Sorg hele Danmark til at møde børn, unge og voksne, som får brug for støtte og hjælp, når sygdom og død rammer i nærmeste familie. Børn, Unge & Sorg arbejder for at etablere et Nationalt Sorgcenter i Danmark.

Læs mere på www.bornungesorg.dk

Fakta om Kronprinseparrets Sociale Pris:

Siden 2005 har Bikubenfonden stået bag Kronprinsparrets Priser, der blev indstiftet i 2004 som en bryllupsgave til Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary. Kronprinseparrets Priser gives til kunstnere og organisationer for at yde ekstraordinære indsatser inden for kultur og socialt arbejde.

Den Sociale Pris er på kr. 500.000 og tildeles et banebrydende socialt eller humanitært projekt eller initiativ.

Prisen gives til en privat, offentlig eller frivillig forening, institution eller organisation, der står bag et innovativt, kreativt og nyskabende projekt eller initiativ til gavn for socialt udsatte eller marginaliserede grupper. Det prismodtagende projekt eller initiativ skal være en indsats, der har flyttet eller ændret grænser for socialt arbejde. En indsats, der har formået at afprøve nye metoder omkring en problemstilling og som markant, gennem en årrække, har ændret vilkårene for en socialt udsat eller marginaliseret gruppe. Kronprinseparrets Sociale Pris er en hæderspris, som man ikke kan ansøge om at modtage.

Læs mere om Kronprinseparrets Priser og årets uddelinger på Bikubenfondens hjemmeside.