Radio24syv: Danskere har svært ved at tale om døden

Danskerne er dødsfornægtende og har svært ved at tale om døden. 16. marts satte radioprogrammet “Reporterne” på Radio24syv døden til debat. Herfra deltog direktør i Det Nationale Sorgcenter og Børn, Unge & Sorg, Preben Engelbrekt, der med sine over 20 års erfaring i sorgarbejde ikke er i tvivl:

“I Danmark er vi dårlige til at tale om døden og forholde os til egen dødelighed. Mange siger: “hvis jeg dør”; i stedet for “når jeg dør”. Når vi ikke forholder os til egen dødelighed, har vi også svært ved at møde dem i vores omgangskreds, der har mistet og er efterladte”.

“I dag lever vi længere og længere med de livstruende sygdomme, så vi bliver ældre og ældre, og i takt med at lægevidenskaben er blevet bedre til at behandle, så er det næsten som om, at døden er blevet lægevidenskabens nederlag. Det store fokus på at behandle, forlænge og redde liv medvirker til, at vi ikke får taget de nødvendige samtaler om døden med vores nærmeste. Vi ved fra vores behandlingscenter, at mange efterladte i sorg rammes af skyldfølelse over ikke selv at have taget initiativ til at tale om døden med afdøde, mens tid var. I fremtiden har vi brug for, dels at lægerne hjælper os og bliver bedre til at turde tage snakken med de pårørende om den død, der er i vente; dels skal vi selv blive bedre til det – og helst i god tid, før vi rammes af sygdom og død.”

Hør hele interviewet her. Podcast med Preben Engelbrekt. “Reporterne”, Radio24syv, den 16. marts:

Læs også interview bragt i Politiken 29. januar 2017: