Dødens tabu

En ny undersøgelse fra Det Nationale Sorgcenter viser, at død og sorg er voldsomt tabuiseret i Danmark

2000 efterladte har deltaget i undersøgelsen, der viser, at 6 ud af 10 efterladte har mærket tabuiseringen på egen krop. De har oplevet, at personer i deres omgangskreds har holdt afstand og undgået dem, fordi de ikke vidste, hvad de skulle gøre eller sige. En tredjedel af alle efterladte har ifølge undersøgelsen sågar oplevet det ‘i høj grad’ eller ‘i meget høj grad’.

“Død og sorg er mere tabuiseret nu end nogensinde. Det har enorme konsekvenser for de efterladte, at de har så svært at finde plads til deres sorg, savn, tanker og minder om afdøde i livet efter tabet. Vi er analfabeter, når det kommer til at tale om død og sorg i Danmark og store dele af den vestlige verden. Vi har etableret Det Nationale Sorgcenter, fordi vi ønsker at uddanne hele Danmark til at tale om døden. Der mangler både viden og mod i såvel befolkningen som mange af de faggrupper, der i deres arbejde møder sørgende. Men ansvaret ligger ikke kun hos den enkelte! Det er også vigtigt at vi kigger på de institutionelle og sociale rammer, der skal til for at give plads til sorgen og til de døde.”

Det siger Preben Engelbrekt, der som direktør i Det Nationale Sorgcenter og Børn, Unge & Sorg vil invitere alle interesserede til at samle kræfterne om at skabe en kulturrevolution.

Døden er kommet for at blive. Vi kan ikke afskaffe den! Og vi kan ikke afskaffe sorg; sorg er kærlighedens pris. Men vi kan alle gøre meget mere for at hjælpe efterladte til at leve med sorgen og de døde som en naturlig del af livet. Men det kræver, at vi alle begynder at forholde os til vores egen dødelighed. For når vi forholder os mere til vores egen dødelighed, vil vi også blive bedre til at møde dem i vores omgangskreds, der har mistet. En af forklaringerne på, at vi går uden om sørgende, er jo, at vi er angste for at komme i kontakt med vores egen dødelighed. Vi ønsker slet og ret ikke at forholde os til, at vi selv skal dø. Eller vi tør ikke,” siger Preben Engelbrekt, der mener at det er vigtigt at vi også kigger grundigt på, hvad de store lægevidenskabelige landevindinger har betydet – og kommer til at betyde – for vores forhold til døden.

TV Syd sætter i dag – og en uge frem – fokus på tabuiseringen af død og sorg gennem en serie indslag om sorg.Læs og kig med her

Mere om dødens tabu: Danskerne har svært ved at tale om døden
Hør radioindslag på Radio 24/7 her

Mere om dødens tabu: Danskerne har et forkvaklet forhold til døden
Læs interview med Preben Engelbrekt i Politiken her