Sammen om sorgen

Omkring 200.000 danskere bliver hvert år ramt af dødsfald, og nye tal fra Det Nationale Sorgcenter viser, at 75% af folk i sorg skjuler sorgen for ikke at belaste deres omgivelser. De savner at kunne tale om den afdøde, og de savner anledninger til at mindes den afdøde.

Sammen med DR sætter Det Nationale Sorgcenter og Børn, Unge & Sorg i denne uge fokus på død, tab og sorg. Ikke mindst den 29. november, hvor DR under overskriften ‘Sammen om, Sorgen’ i en række tv- og radioudsendelser opfordrede alle danskere til at tale mere åbent om død, sorg og savn.

“Det er meget glædeligt, at DR vælger at bruge deres store synlighed og rækkevidde til at gøre en aktiv forskel for efterladte i Danmark. Mange efterladte oplever at miste to gange! Første gang ved dødsfaldet og igen, når omgivelsernes interesse hurtigt forsvinder, og minderne bliver svære at holde liv i på grund af den larmende tavshed om de døde, som hersker i vores kultur og samfund. Tak til DR for at gøre opmærksom på at sorg ikke bare er en privat sag – men noget, vi kan hjælpe hinanden til at leve med, hvis vi er sammen om det“,

Direktør Preben Engelbrekt.

Preben Engelbrekt og en lang række andre sorgeksperter og sørgende, har man kunnet møde i løbet af ugen i flere DR-udsendelser. Se eller gense udsendelserne her:

P1 Eftermiddag

Sammen med direktør for det Nationale Sorgcenter Preben Engelbrekt og Rigshospitalets præst Lotte Blicher Mørk, diskuterer Esben Kjær, der selv mistede sin søn, lytternes oplevelser med sorg – og hvad de siger om vores måde at være med det eneste sikre her i livet: At vi skal dø. Hør hele udsendelsen her 

DR TV-avisen

Unge efterladte venter over et år på hjælp. Børn, Unge & Sorg appelerer til politikerne om at prioritere området. Børn, Unge & Sorg har lige nu mere end 200 børn og unge med svære sorgreaktioner på venteliste. Se indslag i TV-avisen den 29. november her. 

DR Tværs

Pauline: Mit liv er gået i stå efter min mor døde – se filmen eller læs reportagen

DR Aftenshowet

Håbefulde Historier: Børn, Unge & Sorg vil udfordre gymnasieelever i hele landet til at tale højt om døden. Se indslag i aftenshowet den 28. november.

Hvad betyder det, når vi deler sorgen? Det spurgte Aftenshowet Preben Engelbrekt om den 29. november. Også Dennis og Carsten Ritter, der mistede deres forældre i september 2017, var i studiet. Se indslaget her.

DR.dk

Vi mangler et sprog for døden. Læs interview med Esben Kjær her

Jeg ønsker stadig at leve. Læs interview med Kira Skov her

Min krop gik på automatpilot, det øjeblik han døde. Læs Melanies historie her.

DR Radioavisen

Ventetiden på psykologhjælp er mere end 1 år for efterladte unge med kompliceret sorg. Radioavisen den 29. november

DR P1 Morgen

P1 morgen satte det til debat at WHO formodes at gøre kompliceret sorg – eller ‘forlænget sorgreaktion’ – til en selvstændig diagnose i 2018. Hør alle indslagene her:

En sorgdiagnose kan hjælpe os som befolkning til at tale om sorgen

En diagnose på sorg kan både afskrække familien og hjælpe med systemet, mener sorgramt

Ekspert: Det er de sørgende selv, der har efterlyst sorg som diagnose

Søren blogger om livet som enkemand

Hjernen reagerer, når vi er i sorg (1)

Hjernen reagerer, når vi er i sorg (2)

DR dokumentar

Kunsten at miste – dokumentarserie i 4 afsnit af Esben Kjær, der selv mistede sin 7-årige søn. Se dokumentarudsendelsen HER

Esben Kjær besvarer spørgsmål fra seere og lyttere HER

Se og hør flere indslag og artikler om sorg fra DRs temadag HER

DR ønsker at gøre en forskel

”DR vil gerne give danskerne plads til at få snakket sammen om, hvordan vi skal være der for hinanden, når sorgen rammer. Hvis DR med en temadag kan bidrage til at danskerne kan tale om sorgen fremfor at skulle skjule den, så er vi meget tilfredse, ” siger Nikolaj Vitting Hermann, redaktør i DR.

Læs mere på DR: “Sammen om sorgen” – temadag på DR