DR2 Dagen – ny film skal få os til at tale om døden

Ny dokumentarfilm om sorg og kærlighed har premiere på filmfestivalen CPH:DOX, der løber af stablen netop nu. Filminstruktør Cille Hannibal filmer sin mor i hendes absolut sværeste tid – tiden efter af hendes mand, Cilles stedfar, er død, helt uventet. Filmen “Den nat vi faldt” bringer os tæt på en sorgproces, vi normalt holder for os selv. For selvom døden indhenter alle familier, så skjuler 3 ud af 4 efterladte deres sorg. Det viser tal fra Det Nationale Sorgcenter.

Men vi er nødt til at begynde at tale sammen om døden, lyder budskabet fra instruktøren. Og direktør i Det Nationale Sorgcenter Preben Engelbrekt er helt enig. Begge gæstede de den 14. marts, i anledning af filmen, tv-programmet DR2 Dagen.

– Vi er for dårlige til at tage samtalen om døden. Mange siger: ”hvis jeg dør” og ikke ”når jeg dør”. Når 6 ud af 10 efterladte går til psykolog, så handler det om, at omgivelserne ikke kan finde ud af at tale med en, der har mistet; at vi ikke kan finde ud af at snakke med hinanden, når det værst tænkelige sker, siger Preben Engelbrekt.

Sorg i Danmark

  • 55.000 danskere dør hvert år
  • De efterlader ca. 200.000 pårørende
  • 3 ud af 4 føler sig alene i sorgen
  • 6 ud af 10 går til psykolog eller terapi
  • 1 ud af 10 bliver deciderede syge af sorg

Preben Engelbrekt siger videre:

-Det er blevet farligt at tale om døden – for når man snakker om døden, så forholder man sig også til egen dødelighed. Og det vil vi ikke. Rigtig mange får ikke talt sammen om døden, inden den indtræffer – og rigtig mange får ikke sagt farvel til hinanden – fordi man ikke vil forholde sig til, at man skal dø.

Filminstruktør Cille Hannibal håber, at filmen giver anledning til, at mange flere vil tage samtalen om sorg og død.

Se interview på DR2 Dagen: 
Film om stort tabu – 3 ud af 4 skjuler sorgen, når ens nære dør

Filmen har premiere i aften 15 marts i Grand Teatret – læs mere om filmen:
CPH:DOX – Den nat vi faldt