Ny indsats sikrer hjælp til pårørende teenagere i hele landet

22.000 børn og unge oplever hvert år at en forælder får en alvorlig sygdom. Mange er så belastede at det går alvorligt ud over både trivsel og skolegang. De første forskningsresultater fra en stor dansk undersøgelse af sårbare børn og unges trivsel viser nu, at også ensomhed går hånd i hånd med at være ung pårørende. Med et nyt tilbud ’Er du okay?’ vil Børn, Unge & Sorg, sammen med Egmont Fonden og Liljeborgfonden, gå nye veje for at sikre hjælp til pårørende teenagere i hele landet. 

Vi ved fra forskning, at det kan være lige så belastende at have en alvorligt syg forælder gennem længere tid, som det er at miste en forælder. Forskning siger også, at mindst 15 pct. af alle børn og unge med en syg forælder får brug for professionel hjælp. De er belastede af deres forældres sygdom i en grad, så de risikerer alvorlig mistrivsel, forstyrrelser i udviklingen og omfattende problemer med hverdag, kammerater og skolegang.

Men mange unge pårørende får ikke den hjælp, de har brug for. Børn, Unge & Sorg har i mange år hjulpet og behandlet belastede unge pårørende:

– For rigtig mange børn og unge går tilværelsen i stå, når en mor eller far rammes af alvorlig sygdom. Uvished, angst, praktiske opgaver og et stort ansvar sætter ofte en brat stopper for barndommen eller ungdomslivet. Belastningen kan stå på i mange år, og følgevirkningerne kan vare hele livet. Vi har derfor brug for flere og nye indsatser, der sikrer professionel hjælp, men som også giver de unge mulighed for at møde andre unge i samme situation. Og det er netop hvad vores nye tilbud ’Er Du Okay?’

Direktør i Børn, Unge & Sorg, Preben Engelbrekt

Læs mere om Er Du Okay? på TV2 Lorry HER

Netop mødet med andre unge i samme situation er helt afgørende! Ensomhed og følelsen af at stå alene følger ofte med rollen som ung pårørende. Det viser en ny, omfattende undersøgelse af sårbare børn og unges trivsel fra Statens Institut for Folkesundhed, som mere end 10.000 unge har deltaget i. 2 ud af 3 unge pårørende kender ifølge undersøgelsen til ensomhed mod knap halvdelen af de unge med raske forældre. Dobbelt så mange pårørende – 13 pct. mod 6 pct. i gruppen af unge med raske forældre – har ensomheden massivt inde på livet.

– Vores undersøgelse viser, at de unge pårørende i højere grad end unge med raske forældre, oplever ensomhed. Ensomhed handler ikke altid om at være alene, men kan i lige så høj grad være en følelse, der opstår i samvær med andre. Mange af de unge vi har talt med oplever, at det har stor betydning for dem, at møde andre unge i samme situation, som de kan spejle sig i. 

Ph.d.-studerende Sanne Ellegaard Jørgensen fra Statens Institut for Folkesundhed

’Er du okay?’ – gratis hjælp til alle pårørende teenagere

I samarbejde med Egmont Fonden og Liljeborgfonden går Børn, Unge & Sorg nu helt nye veje for at sikre gratis, landsdækkende hjælp og behandling til de cirka 22.000 pårørende teenagere, der hvert år oplever, at mor eller far rammes af alvorlig sygdom. ’Er Du Okay?’ er navnet på Børn, Unge & Sorgs nye tilbud, der over de næste tre år, skal sikre hjælp til pårørende teenagere fra hele landet.

– For første gang nogensinde er det nu muligt at tilbyde unge med alvorligt syge forældre hjælp gennem webbaseret støtte og terapi. Det er et stort skridt, da de unge pårørende nu kan få kvalificeret hjælp, uanset hvor i landet de bor. Det har ikke tidligere været en mulighed. Derudover viser internationale erfaringer, at kvalificeret, online behandling har en lige så god effekt, som hvis forløbet foregik ansigt til ansigt, siger Henriette Christiansen, som er direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

En organisation med et stærkt engagement

400 pårørende teenagere fra hele landet kan i projektperioden få hjælp i form af webbaseret støtte og terapi. Den webbaserede metode skal sikre at hjælpen når ud til alle unge i hele landet.  På kampagnesitet www.erduokay.dk kan alle unge pårørende finde viden, gode råd, genkendelse og ikke mindst teste om de har brug for professionel hjælp.

– Er Du Okay’-projektet hjælper præcis de unge mennesker, som vi blandt andet har til formål at støtte i Liljeborgfonden samtidig med at Børn, Unge & Sorg er en organisation med et meget stærkt engagement. Det har derudover været et vigtigt kriterium for os, at projektet undersøger de digitale muligheder for at komme i kontakt med en målgruppe, som det ellers kan være svært at nå. Også i det lys har vi store forventninger til resultaterne af projektet.

Bestyrelsesformand i Liljeborgfonden, Martin Høyer-Hansen.

– Børn, Unge & Sorg har formået at udvikle et projekt, som bidrager til at løse et meget alvorligt problem. De unge, som projektet rækker ud til, er havnet i en vanskelig situation i en fase i deres liv, som i forvejen godt kan være udfordrende. Derfor betyder det også meget for mig personligt, at der bliver gjort noget for at løfte denne opgave, siger Winnie Liljeborg, Liljeborgfondens stifter.

Om undersøgelsen

Mere end 10.000 børn og unge i alderen 12-19 år har deltaget i undersøgelsen om trivsel blandt sårbare unge, der er lavet af Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen er en del af et omfattende forskningsprojekt, der afsluttes ultimo 2018. Læs mere om ’Trivsel på Trods’ på SIF’s hjemmeside HER.

Kontakt

Ønsker du mere information om ’Er Du Okay?’ – kontakt projektleder i Børn, Unge & Sorg, Michael Gatten på mg@sorgcenter.dk.