Det Nationale Sorgcenter indviet officielt under stor festivitas

Det Nationale Sorgcenter indviet officielt under stor festivitas

Danmark har fået et nationalt sorgcenter, og den 29. august blev det officielt indviet. Danmarks første og nye nationale sorgcenter, der bygger ovenpå Børn, Unge & Sorgs 17 års erfaringer med sorgarbejde blandt efterladte børn og unge, blev behørigt fejret. Blandt gæsterne var, udover eksisterende og fremtidige samarbejdspartnere, både H.K.H. Kronprinsesse Mary og sundhedsminister Ellen Thrane Nørby, der begge holdt tale ved det officielle program.

Til stor glæde for Det Nationale Sorgcenter afslørede Kronprinsessen i sin tale, at Kronprinsessen også ønsker at være protektor for Det Nationale Sorgcenter, ligesom hun allerede er det for Børn, Unge & Sorg.

– Det er mig en glæde i dag at kunne fortælle, at jeg har takket ja til at være protektor for Det Nationale Sorgcenter. Selvom vi mister, må vi ikke miste håbet om, at glæden ved livet kommer tilbage, sagde Kronprinsessen i sin tale. Se hele Kronprinsessens tale her:

Se mere på Kongehusets hjemmeside

Andre taler fra det officielle program på video:

  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørbys tale
  • Direktør Preben Engelbrekts tale
  • Seniorforsker Maja O’Connors oplæg

Se hele det officielle program her (pdf)

Det Nationale Sorgcenter skal sikre bedre hjælp og rigtig behandling til de 10 pct. af alle efterladte, der bliver syge af sorg. Til DR TV-Avisen i går siger Direktør Preben Engelbrekt, at rigtig mange er blevet fejlbehandlet; derfor er der brug for et center, der kan give den specialiserede sorgbehandling. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby supplerer i samme indslag, der er optaget under indvielsen, at vi selvfølgelig skal sikre, at der er god og kvalificeret hjælp til de efterladte – både unge og ældre – som får brug for hjælp.

Se indslaget her: DR TV-Avisen, 29. august kl. 18:30

Til indvielsen og i det officielle program deltog også Zene Turan, der er efterladt, og som ikke har fået den nødvendige og tilstrækkelige støtte til sin komplicerede sorg. Forud for indvielsen var hun sammen med direktør Preben Engelbrekt i DR P1 Morgen. Lyt her (fra kl. 06:39)

Og DR TV-Avisen tegnede om aftenen et portræt af Zene Turan og den fejlbehandling, hun har været udsat for. Om det siger hun bl.a., at det svarer til at gå til lægen med en brækket arm og så blive sendt til en lungeafdeling.

Se indslaget her: DR TV-Avisen, 29. august kl. 21:30

Det Nationale Sorgcenter blev etableret primo 2017 og skal fremover samle, formidle og forankre den nyeste viden om sorg, så hjælpen til efterladte i alle aldersgrupper kan forbedres. Både når det gælder opsporing og effektiv psykologisk behandling af den gruppe af efterladte, der har kompliceret sorg. Men også når det gælder den store gruppe af efterladte – årligt mere end 200.000! – som ud over deres tab, lider under samfundets generelle berøringsangst overfor sygdom, død og sorg.

Og Det Nationale Sorgcenter er allerede godt i gang med arbejdet. I juni måned blev den landsdækkende Sorgvejviser lanceret med gratis sorgtilbud over hele landet. Debatten på Folkemødet 2017 var en overvældende succes. Derudover er Det Nationale Sorgcenter i fuld gang med at udarbejde kliniske retningslinjer for kompliceret sorg til psykologer, læger og sygeplejersker, og til efteråret starter en ny Sorgrådgiveruddannelse i samarbejde med Metropol.

Officiel åbning tirsdag den 29. august. På billedet ses fra venstre direktør Preben Engelbrekt, sundhedsminister Ellen Trane Nørby, H.K.H. Kronprinsesse Mary, som er protektor for sorgcenteret samt bestyrelsesformand Jens Kristian Gøtrik. Det Nationale Sorgcenter skal sikre bedre hjælp og korrekt behandling til de 10 pct. af alle efterladte, der bliver syge af sorg.