H.K.H Kronprinsessen besøgte Sorglinjen

800 efterladte har fået støtte og hjælp på Sorglinjen, siden den åbnede i januar 2019. I går var det H.K.H. Kronprinsessen, der tog telefonen og talte med efterladte om sorg.

Sorglinjen blev oprettet i 2019 for at give en gratis, landsdækkende og lettilgængelig hjælp til alle efterladte. En hjælp som de nærmeste, netværket eller de professionelle ofte ikke kan give; forståelse og genkendelse fra en, der også har mistet.

Sorglinjen er bemandet af omkring 100 frivillige, der alle selv har mistet en nærtstående indenfor de seneste år. De frivillige på Sorglinjen har siden januar 2019 hjulpet mere end 600 efterladte.

Sorglinjen er for alle! De fleste, der ringer, er helt almindelige mennesker med gode og støttende familier og netværk, der trods gode intentioner om at hjælpe, har svært ved at begribe sorgen. Den forståelse og genkendelse, som mange efterladte også har brug for, kan man få på Sorglinjen. I andre tilfælde er hele familien så ramt af sorgen, at de har svært ved at støtte hinanden, er bange for at belaste hinanden eller sørger meget forskelligt.’

Det siger direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt, der mener at mødet med ligesindede på fx Sorglinjen kan være det rigtige valg for langt flere efterladte. Både når det gælder om at finde støtte i den helt akutte fase lige efter et dødsfald. Men også på den længere bane, når det handler om at finde en god og naturlig plads i livet til sin sorg.

H.K.H. Kromprinsessen på arbejde på Sorglinjen

Den 29. maj var Kronprinsessen på besøg i Det Nationale Sorgcenter og skulle selv prøve kræfter med arbejdet på Sorglinjen. Kronprinssen indgik i dagens vagt fra kl. 17-18, hvor hun på lige fod med de frivillige tog imod opkald. Forud for sin vagt mødte Kronprinsessen otte af Sorglinjens 100 frivillige, der alle selv har mistet en nærtstående.

’Kronprinsessen er med besøget på Sorglinjen med til at vise efterladte i hele Danmark, at det er ok at række ud efter støtte og hjælp. Og at der er hjælp at hente på Sorglinjen’, siger direktør Preben Engelbrekt.

Sorglinjen er støttet af TrygFonden, som har indgået et partnerskab med Det Nationale Sorgcenter om at gøre det lettere at være efterladte i Danmark.

Sorg er mindre tung at bære, når man kan bære den i fællesskab. Derfor er det vigtigt, at vi får gjort op med døden som tabu og at efterladte har mulighed for at tale om deres sorg. Tabet af en nærtstående kan for nogle mennesker resultere i stor ensomhed og svært forringet livskvalitet med psykiske og fysiske belastninger. Med Sorglinjen kan vi gribe flere efterladte inden det går så galt

Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

Fakta om Sorglinjen

Sorglinjen er for pårørende til alvorligt syge og til efterladte, fra 13 år og opefter. Sorglinjen har ca 100 frivillige i alle aldersgrupper. Sorglinjen åbnede i januar 2019 og er åben alle dage i tidsrummet 17-21.

De frivillige på Sorglinjen er ikke professionelle, men trækker på egne erfaringer med at miste. Alle frivillige har selv mistet en partner, forældre, søskende eller børn og de støtter og hjælper over telefon, chat, sms og brevkasse. Ring til Sorglinjen på 70 209 903 eller læs mere på www.sorglinjen.dk.

Kronprinsesse Mary har været protektor for Det Nationale Sorgcenter siden centerets etablering i 2017 ligesom hun har været protektor for Børn, Unge & Sorg siden 2013.

Sorglinjen er støttet af TrygFonden, der har indgået et partnerskab med Det Nationale Sorgcenter om at gøre livet lettere for efterladte i Danmark.
Læs mere om partnerskabet med TrygFonden.

Fakta om sorg

 • Der skete 53.000 dødsfald i Danmark i 2018
 • Antallet af årlige dødsfald vil stige med 25 pct. over de næste 20 år p.g.a. den demografiske udvikling.
 • Hvert dødsfald efterlader i gennemsnit fire mennesker i sorg
 • 60 pct. af alle efterladte har oplevet at personer i deres omgangskreds har undgået dem, fordi de ikke vidste hvad de skulle gøre eller sige.
 • Halvdelen af alle efterladte har skjult deres sorg overfor deres nærmeste, for ikke at belaste dem.
 • 40 pct. af alle efterladte har været sygemeldt i kortere eller længere tid efter deres tab.
 • Halvdelen af alle efterladte har opsøgt ligesindede for støtte og forståelse.

Kender du en der har mistet?

 1. Lad aldrig som ingenting
 2. Der er ikke noget ’rigtigt’ tidspunkt at spørge
 3. Når din ven har lyst til at tale, så spørg til detaljer
 4. Bliv ved med at spørge
 5. Understreg, at der er ok, hvis din ven siger fra
 6. Du skal ikke være bange for at gøre din ven ked af det
 7. Du behøver ikke at kunne forstå fuldstændigt
 8. Hjælp din ven til at have et fristed
 9. Forsøg ikke at gætte, hvad der er godt for din ven
 10. Vis at du tænker på din ven
 11. Fortæl hvordan det påvirker dig, at din ven har mistet
 12. Vær tålmodig
 13. Regn ikke med at sorgen forsvinder
 14. Glad den ene aften – ked af det den næste
 15. Husk at din ven stadig er din ven, som også gerne vil høre om dit liv.