Børn, Unge & Sorg: Børn og unge med alvorligt syge forældre svigtes

– Jeg vidste, hvor hårdt det havde været for min far at have kræft, så det var forfærdeligt, at han skulle igennem det igen med min mor. Og hvis han så oven i købet skulle se mig være ked af det. Det ville jeg ikke belemre ham med. Og jeg ville da slet ikke belemre min mor, der lå på hospitalet og havde rigeligt at tænke på, fortæller Leah, 19 år, i dag i Berlingske.

– Der er helt sikkert mange derude, der ikke får den rette hjælp i tide, fordi der er mange, der ikke er opmærksomme på, hvor hårdt det faktisk er at være barn til en mor eller far, der har en alvorlig sygdom, som kan slå dem ihjel når som helst. Men det er virkelig hårdt. Og derfor er det vigtigt at tale med nogen

Leah, 19 år

Behov for mere fokus på børnene

En ny undersøgelse fra Børn, Unge og Sorg viser, at otte ud af ti unge pårørende til alvorligt syge forældre skjuler deres mistrivsel over for forældrene.

Knap 70 procent af de mere end 300 unge, der har eller har haft en alvorligt syg forælder og har deltaget i undersøgelsen, vurderer, at deres forældre slet ikke ved, hvordan sygdommen påvirker deres liv.

– Mange unge sætter deres eget liv på standby i årevis, når en forælder bliver alvorligt syg, fordi de ikke vil bekymre forældrene yderligere med deres egen mistrivsel. Det kan få store konsekvenser for unge at leve som pårørende uden at få hjælp, men mange får dårlig samvittighed over at tænke på egne behov, og derfor rækker de ikke ud efter hjælpen.

Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter

– Når vi hører om familier, der får alvorlig sygdom ind på livet, tænker vi alt for tit, at der nok er andre til at hjælpe, der er tættere på end os, eller at det offentlige er inde over. Men det er meget vigtigt, at vi blander os. Vi har i den grad brug for, at andre voksne ser de unge, når forældrene og systemet ikke gør. Ellers svigter vi dem, siger Preben Engelbrekt.

Læs hele artiklen i Berlingske her: Næsten hele sin barndom har Leah haft en kræftsyg forælder: ‘Jeg planlagde min mors begravelse’

Er du okay?

Kender du en teenager, der lever med en alvorligt syg mor eller far? Fortæl dem, at der er hjælp at hente på erduokay.dk.