Én indgang for alle pårørende børn og unge i Danmark

I løbet af et år oplever ca. 22.000 teenagere i Danmark, at deres mor eller far rammes af alvorlig fysisk sygdom. Og dertil kommer, at op mod 310.000 børn og unge i Danmark vokser op i familier med psykisk sygdom. Mange unge oplever, at livet bliver svært, når mor eller far er alvorligt syg, og derfor er det vigtigt med hjælp og støtte.

Er Du Okay: Nu også tilbud for unge pårørende til forældre med psykisk sygdom

I 2018 lancerede Børn, Unge & Sorg, der er en del af Det Nationale Sorgcenter, det gratis webbaserede tilbud ’Er du okay?til unge af forældre med fysisk sygdom. Sitet tilbyder både information målrettet den unge og den unges netværk, men er også et digitalt, landsdækkende og gratis tilbud med webbaseret gruppeterapi til alle pårørende teenagere.

Nu går Psykiatrifonden med ombord på PårørendePlatformen ’Er du okay? – bl.a. med nye online grupper til unge af forældre med psykisk sygdom (15-25 år). Dermed sikres for første gang én samlet indgang til online tilbud for børn og unge – uanset om den unge lever som pårørende til en forælder med alvorlig fysisk eller psykisk sygdom. Via erduokay.dk kan både den unge og den unges netværk søge oplysninger, og den unge kan bl.a. via en test på sitet få svar på, om den unge har brug for hjælp og/eller nogen at tale med – fx i en ungegruppe.

Ikke længere begrænset til fysisk sygdom

Er Du Okay? er udarbejdet på baggrund af forskning, samt Børn, Unge & Sorgs årelange erfaring på området. Et webbaseret tilbud er der, ikke mindst i de verserende tider med COVID19, et nødvendigt behov for hos en meget udsat og ofte meget overset målgruppe, fortæller direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt:

”Inden PårørendePlatformen ’Er Du Okay?’ havde vi alene mulighed for at tilbyde behandling til pårørende teenagere med en alvorlig syg forælder i form af et fysisk baseret gruppeterapitilbud i en af vores afdelinger i Aarhus, Odense og København – og i dag også i Helsingør. Med det webbaserede gruppetilbud foregår gruppeterapien online, hvilket gør det muligt for os at række ud til alle pårørende unge i hele Danmark, der har brug for hjælp og støtte, uanset hvor i landet den unge bor – og uanset om man bor derhjemme, går på efterskole eller noget helt tredje. En hjælp og støtte, der for mange unge er nødvendig, når mor eller far bliver alvorligt syg, så usikkerheden ikke resulterer i alvorlig mistrivsel”

Direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt

Psykiatrifonden ser store muligheder i partnerskab om PårørendePlatformen

Det kan ofte både være svært at forstå og tale om psykisk sygdom – især når man er barn eller ung. Mange unge, der vokser op med forældre med psykisk sygdom, tror ofte, at det svære er deres skyld – og mange oplever stor utryghed og bekymring. Derfor er det vigtigt at få hjælp og støtte, hvis man har brug for det. Og derfor er vi også rigtig glade for nu at være en del af dette landsdækkende tilbud”, fortæller Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden.

For mange unge er det en øjenåbner og en stor lettelse at finde ud af, at de hverken er alene eller går med tanker og følelser, der er ’forkerte’ i den svære situation.

Besøg ’Er Du Okay?’ her