LYT I JULEN – Ny podcastserie: Samtaler om sorg

Ny podcastserie: Samtaler om sorg

Julen er skøn og hyggelig. Men det er også en tid, hvor minder og sorg over dem, vi har mistet, kan føles overvældende. Derfor lancerer Det Nationale Sorgcenter her op til jul en ny podcastserie med flere kendte danskere, som taler om deres sorg.

I podcastserien ”Sorgen er da noget, vi taler om” samtaler direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt, med bl.a. Lotus Turell, Basim, Carsten Jensen, Thyra Frank og Esben Kjær, der alle har mistet og mærket sorgen på forskellig vis. Samtalerne handler om det svære ved at miste forældre, miste et barn, om at have svært ved at tale om sorgen, der sætter sig fast, og om hvordan sorgen forandrer sig over tid.

Vi skal turde tale meget mere sammen om sorg, siger Preben Engelbrekt:

Sorg er ikke kun følelser. Sorg handler også om, hvordan vi kommer videre i livet på en god måde i samvær med andre. Den måde, de døde lever videre på, er i høj grad, når vi har mulighed for at tale om dem. Sorg handler derfor ikke kun om, hvad vi har mistet – men også om, hvad vi tager med os resten af livet fra den person, som er død, siger Preben Engelbrekt.

Alle deltagerne i podcastserien fortæller åbent og ærligt om det svære i at miste et nært familiemedlem. Men de taler også om det, som har lindret og hjulpet dem videre. Det er ofte i julen og til nytår, at mange savner og mindes de døde. Podcastserien åbner op om et tabuiseret emne og sætter ord på svære tanker og følelser. På fornemmeste vis skildrer podcastserien også, at sorg handler om den relation, vi har haft til afdøde og i mindre grad om afdødes alder.

Preben Engelbrekt håber, at andre vil kunne spejle sig i samtalerne og finder inspiration og mod til selv at tage deres egne samtaler med de nærmeste. Han håber også, at samtalerne vil give god støtte til dem, der lytter, over julen:

-Vi ved, at det kan være en svær tid for efterladte. Sorg og ensomhed fylder meget ved højtider. Jeg håber, at alle efterladte kan genkende noget i sig selv, og at podcastserien vil bidrage til at indgyde håb og tro på, at livet kan blive godt igen, selvom det måske værst tænkelige er sket.

Lyt med på Spotify, Apple Podcast eller der, hvor du lytter til podcasts.
Du kan også lytte med direkte her: Sorgen er da noget, vi taler om (spreaker.com)

Sorglinjen
I Det Nationale Sorgcenter er der også mulighed for at ringe eller skrive til Sorglinjen mellem jul og nytår. Her sidder frivillige klar, der selv har mistet og kender til savn og ensomhed, især ved højtider. På telefon og chat gør de en stor forskel for de mange, der har brug for at dele tanker og følelser i julen.

Ring til Sorglinjen alle ugens dage kl. 17-21 på telefon: 70 209 903

I juledagene fra den 23/12 til og med den 1/1 er åbningstiden kl. 12-15

FAKTA

  • Mere end 200.000 personer i Danmark mister årligt en nærtstående
  • 3 ud af 4 efterladte har skjult deres sorg over for familie og øvrige omgivelser for ikke at belaste dem eller fordi de frygtede, at det ikke var ok, at sorgen fyldte så meget og/eller så længe.  
  • 8 ud af 10 efterladte savner at tale med nogen, om den person de har mistet.
  • 3 ud af 4 efterladte oplever, at sorgen har påvirket deres arbejds- eller studieliv negativt. For næsten halvdelen af alle efterladte har tabet haft stor negativ indflydelse på arbejds- eller studieliv.
  • Langt de fleste efterladte søger hjælp og støtte til at håndtere sorgen. De fleste bruger netværket, men 6 ud af 10 efterladte har derudover brugt en psykolog, halvdelen har opsøgt ligesindede (andre efterladte), halvdelen har søgt læge og hver femte har henvendt sig til en præst