Bedstemor var min mor

Kvinde på 32 år fra sjælland hvis mor er død og bedstemor er syg


Hej Brevkasse,


Min mor døde for mange år siden. I hele min barndom var bedstemor den eneste der var der for mig da min mor drak og min far var var syg. Og nu er hun 95 år gammel og døden nær. Trods jeg ikke var ked af det da min mor døde, så føles det nu som om jeg mister hele min tryghed i livet hvis min bedstemor dør. Skammer mig over det da hun jo er gammel og det er naturligt at hun skal dø. Haft så meget skidt i livet men det her er det værste jeg nogensinde følt. Det er virkelig hårdt at føle jeg mister den ene person der altid har været der. Håber måske nogen forstår, er så ked af det.


Svar

Kære du


Tak fordi du skriver til os. Det er det helt rigtige at gøre i den svære situation, du er i. Jeg kan godt forstå, at du er så ked af det. Du fortæller, at din bedstemor altid har været der, og at du er ved at miste hele din tryghed. Det må være hårdt. Jeg kan bare ikke forstå, at du skammer dig, for det synes jeg ikke, at du har grund til! Uanset alder mister du et menneske, som du virkelig holder af, og det har du lov til at sørge over. Jeg holdt også utroligt meget af min bedstemor, som var sød og sjov, og vi forstod hinanden. Hun døde, da jeg var ung, og det var min mor, der var hos hende.


Du skriver, at din bedstemor er døden nær, og jeg tænker på, hvor taknemmelig jeg er over at have været hos min mor, da hun var døden nær. Hun kunne ikke sige så meget til sidst, men når hun løftede hånden, vidste jeg, at hun ville have vendt sin dyne, så det hjalp jeg hende og følte, at jeg havde en funktion. Det var vigtigt for mig at kunne gøre noget godt for min mor.


Er der noget, du kan gøre hos din bedstemor, som kunne hjælpe dig i denne svære situation? Måske bare sidde hos hende, så hun mærker, at du er der. For jeg tænker, at du også betyder rigtig meget for hende og har gjort det hele livet.


Du skriver, at det føles som om, du mister hele din tryghed. For mig er tryghed mange ting, og det er i høj grad følelsen af at være elsket og at kunne elske et andet menneske. Da min mor døde, mistede jeg denne ubetingede kærlighed og følte mig meget alene. I dag taler jeg nogle gange med et foto at hende, og det trøster mig.


Du er meget velkommen til at ringe til os på Sorglinjen på tlf 70 209 903 (alle dage kl 17-21), og hvis du får brug for at mødes med andre, der også har mistet, vil jeg anbefale dig at kigge efter en Sorggruppe i din kommune på www.sorgvejviser.dk. Det er min egen erfaring, at det hjælper at få fortalt om sorgen igen og igen til nogen, der vil lytte og kan forstå.


Tak fordi jeg måtte lytte til dig.


Susan