Ingen lever for evigt

Jeg står i den situation, at en af mine bedsteforældre går og har det dårligt. Hver gang de er meget syge, så får jeg det svært og kan ingenting. Jeg har svært ved at indse, at begge mine bedsteforældre engang skal herfra, og jeg føler, at jeg vil bryde ned den dag det sker. Mit spørgsmål er, hvordan kan jeg lære at arbejde med mine følelser, så det muligvis ikke rammer så hårdt den dag de skal herfra? Det er uundgåeligt, men jeg vil gerne få det ind i mit hoved på en måde, der ikke virker kynisk. Jeg bryder mig ikke om at tale om det, for det gør mig bare ked af det.


Svar

Hej du,


Tak for din besked. Det er rigtig modigt af dig, at du skriver ind til os og har lyst til at dele, hvordan du har det.


Jeg er ked af at høre, at dine bedsteforældre har det dårligt og forstår godt, at du synes, det er rigtig svært at være vidne til. Når nogen, man holder af, er rigtig syge, så kan det godt nogle gange føles som om, man tager forskud på sorgen, fordi man ved de skal herfra. Det kan være svære følelser at gå rundt med og måske også noget, der kan være svært for andre at forstå, fordi du jo ‘ikke har mistet endnu’.


Jeg kan godt forstå, at du synes det er svært at tale med andre om noget, der gør dig ked af det. Mit bedste råd er dog alligevel, at du forsøger at være så ærlig og åben omkring dine følelser som muligt. Jeg mistede min far for tre år siden og synes til at begynde med også, at det kunne være ubehageligt at tale om, fordi det gjorde mig ked af det. Der fandt jeg ud af, at det nogle gange var lettere at tale om det med nogen, som ikke selv havde en nær relation til min far. På den måde kunne jeg selv styre, hvor ‘tæt på’ samtalen skulle have lov til at komme. Måske du har en god ven eller veninde, som du kan tale med?


Du er også altid meget velkommen til at ringe ind til os på Sorglinjen. Alle frivillige her har selv prøvet at miste – og mange kender også til følelsen af at være i ‘ventesorg’ under et sygdomsforløb. Vi er derfor klar til at møde dig på en åben og rummelig måde. Sorglinjen er åben hver dag fra 17-21, og vores nummer er 70 209 903.


Hvis du ikke helt føler dig klar til at tale om dine følelser endnu, kan det måske hjælpe at søge noget information omkring det at være i sorg eller tæt på nogen, der er alvorligt syge. Der findes både podcasts og bøger både om sorg generelt men også ventesorg. Det kan måske hjælpe dig til at skabe et sprog, som du kan bruge til at tale om dine følelser.


Jeg håber, du kan bruge noget af det, jeg har skrevet. Jeg sender dig en masse varme tanker, og tak fordi du har rakt ud til os.


De bedste hilsner


Oda