Mareridt og sorg

Kvinde på 22 år fra Syddanmark, der har mistet sin far


Kære Brevkasse,


Jeg mistede min far meget pludseligt for 1.5 år siden, tiden derefter var rigtig hård, og jeg var meget plaget af mareridt og søvnløshed i tiden umiddelbart derefter. Dette så jeg som en naturlig ting af sorgprocessen.


Jeg synes egentlig at det er gået okay med min sorg, og jeg synes der har været en okay balance mellem gode og dårlige dage.


De sidste par måneder synes jeg dog, at der er flere dårlige dage end gode, og savnet fylder mere og mere i min hverdag, især fordi jeg er hårdt ramt af mareridt. Jeg har mareridt om at jeg fysisk ikke kan trække vejret, som om jeg er død, eller at jeg ikke kan bevæge mig, og så har jeg mareridt hvor jeg får fortalt igen og igen at min far er død eller skal til at dø. Jeg vågner som regel panisk og ude af stand til at trække vejret, og følelsen af panik sidder i min krop hele dagen også.


Derudover synes jeg at jeg hurtigere bliver irriteret, jeg er mere utålmodig, og har mistet lysten til de ting jeg plejer at kunne lide. Jeg prøver virkelig at få det bedste ud af situationen, men synes det virker lidt håbløst for tiden. Mit spørgsmål er nu om det er normalt at sorgen bluser op i så voldsom en grad, så lang tid efter, og om man kan gøre noget for at bearbejde det anderledes?


Svar

Hej,


Mange tak for din besked.


Jeg ked af at høre, at du har mistet din far, og du nu har svært ved at finde balance i sorgen.


Jeg mistede min far for 3 år siden til et færdselsuheld, og har selv efter hans død døjet med voldsomme mareridt, som også var præget af den panik og angst som du omtaler. Og hver gang har det siddet i min krop lang tid efter, og det har føltes som, at blive taget tilbage til dødsdagen igen. Det påvirkede min hverdag i sådan en grad, at jeg havde svært ved at fungere i min dagligdag.


For at svare på dit første spørgsmål, så ja, det er ganske normalt at, sorgen kan blusse op igen efter noget tid. Det skete også selv for mig, og mine mareridt var på sit værste ca. 1 år efter han døde. Jeg føler derfor meget med dig, da det må være ekstremt afkræftende, at være plaget af mareridt.


Til dit andet spørgsmål, ville det måske være en god idé, at snakke med en psykolog.


Her hos Børn, Unge og Sorg tilbyder vi, at man få kontakt til en psykolog, så I sammen kan tale om hvad du går igennem, og hvad der måske vil hjælpe på din situation. Hvis du klikker HER og udfylder fomularen, så vil en af vores psykologer tage kontakt til dig hurtigst muligt.


Vi tilbyder udover disse samtaler, at man kan starte i samtalegrupper for unge på din egen alder og at du kan deltage caféaftener m.m. Alt dette er der mere information omkring på hjemmesiden og på facebook.


Jeg har selv været i en samtalegruppe, det har været ekstremt hjælpsomt for min sorgproces, og derfor også mine mareridt. Netop fordi jeg fik sat ord på mine følelser omkring min fars død, og den sorg der fulgte med efter. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale, at snakke med en af vores psykologer.


Jeg håber du kan bruge dette svar til noget, og jeg ønsker dig alt det bedste fremadrettet.


Med venlig hilsen


Kian