Min ven mistede sin mor i 2020, jeg er den eneste han har snakket om hende med siden da.

Min bedste ven, som jeg har kendt i knap halvanden år nu, mistede sin mor til en hjerneblødning i starten af august 2020.


Han fortalte mig nytårsaften, efter vi havde delt en flaske vodka, at jeg er den eneste han har snakket med omkring hans mors død, og de tanker han går med.Vi har snakket sammen om hende to gange i alt, begge gange har han været fuld.


Er der noget jeg, som en ven, kan gøre, for at hjælpe ham med sorgen, andet ind at lytte til ham når han har brug for det?


Svar

Mange tak for din henvendelse til Brevkassen.


Jeg er ked af at høre, at din bedste ven har mistet sin mor. Det er rigtig fint at du skriver ind til os, fordi du gerne vil være en god ven og hjælpe ham bedst muligt.


Det kan være rigtig svært at tale om døden og de følelser, som man oplever når man mister en forælder. Jeg har selv mistet min far, og for mig betød det meget, at mine venner var der for mig. Selvom det var svært for mine venner at tale med mig om min sorg, så blev jeg altid glad for når de spurgte ind til mig, også selvom det nogle gange var svært for mig at fortælle dem, hvordan jeg havde det.


Det værste var, når folk omkring mig ikke spurgte hvordan jeg havde det, eller lod som om jeg ikke havde mistet min far. Jeg kunne godt lide, når mine venner spurgte mig direkte – fx ”hvordan har du det”, ”hvordan var din far”, ”hvad plejede i at lave sammen”.


Det kan være en god idé at spørge ind til din ven og hans sorg i ædru tilstand, så han får en mulighed for at åbne sig op. Hvis du virker nysgerrig og interesseret, så vil det måske gøre det nemmere for ham at tale med dig om det, også når I er ædru.


Hvis du gerne vil prøve at hjælpe din bedste ven på andre måder, så kan du prøve at fortælle ham om os her på Det Nationale Sorgcenter. Her kan han møde andre unge, som har mistet en forælder. Det kan nogle gange være nemmere at tale med andre, som har prøvet at stå i den situation. Vi har både Sorglinjen, hvor han kan ringe eller skrive ind til os hver dag mellem kl. 17-21. Det er også en mulighed at tale med en psykolog og blive en del af en samtalegruppe med andre unge, som har mistet.


Du er også velkommen til at ringe ind til os, når din bedste ven har mistet. Vi sidder også klar på Sorglinjen til at hjælpe dig med at håndtere din vens sorg.