Mistet min mor, og min far er kommet videre

Hej,

Jeg mistede min mor til kræft i februar 2019. Jeg har frygtet den dag min far ville begynde at date igen, og har måske altid lidt håbet at det aldrig ville ske. Men jeg fandt ud af for lidt siden, at han er begyndt at snakke med en, hemmeligt. Jeg har hele tiden troet, at jeg ville reagerer okay med det, da han kun er 57 år, og mit mors ønske var at han skulle finde en ny. Men jeg blev meget ked af det, vred og jeg nærmest væmmes ved det. Jeg bryd helt sammen. Jeg har aldrig følt så vred og svigtet på den måde, er det normalt? Det er jo ikke fair overfor min far..

Mvh. 21 årig pige


Svar

Hej med dig.


Først og fremmest er jeg virkelig ked af at høre, at du har mistet din mor. Det gør mig ondt at læse. Det er enormt sejt, at du henvender dig til os i sådan en svær situation.


Jeg er selv frivillig på Sorglinjen, da jeg har mistet min mor til kræft i 2016.


Omtrent et lille års tid efter min mors død, fandt min far en ny kæreste. Min far havde rigtig svært ved at italesætte det, så en dag stod hans nye kæreste pludselig i vores hjem, hvilket var meget grænseoverskridende. Med det vil jeg bare sige, at jeg sagtens kan sætte mig ind i de følelser og tanker, som strømmer igennem dig lige nu. Det er mere end naturligt og helt forståeligt! Personligt oplevede jeg det selv som meget konfronterende. At der lige pludselig var en ny kvinde på min mors plads.

Det var som om, at min fars liv var gået videre, mens mit eget liv stadig var gået i stå.

Inderst inde vidste jeg godt, at min far naturligvis stadig savnede min mor, og at han også var ked af det. Men jeg kunne simpelthen ikke tale med ham om savnet til min mor, da jeg følte, at vi var to forskellige steder – og jeg havde på ingen måder lyst, når hans kæreste var hjemme hos os.

Jeg kan godt relatere til følelsen af svigt og vrede. Det brugte jeg selv lang tid på at kæmpe med.


Det har været en stor hjælp for mig at dele min frustration og vrede med andre i min familie, samt fælles familievenner. De gav mig støtte og udviste forståelse, samt nogle andre perspektiver på det, der var svært for mig; vi har talt meget om, at min fars søgen efter en ny kæreste overhovedet ikke handlede om, at han var kommet videre, eller at han ønskede at svigte mig. Derimod var han måske ”bange” for at være alene, hvis det giver mening. Det er også ofte i de situationer, hvor jeg er alene, at jeg oplever sorgen allermest intenst.


I dag har de været kærester i fire år. Med tiden er det – gradvist og langsomt – blevet lettere for mig at håndtere. Jeg kan se, at min far er glad, når de er sammen, og jeg ønsker også, at hans liv går videre – ligesom min mor også gjorde. Det hjælper enormt meget for mig at tænke på det på den måde.


Det er vigtigt for mig at sige, at jeg på ingen måder tror, at din far i virkeligheden ønsker at svigte dig – selvom det godt kan føles sådan lige nu. Men det er måske bare umådeligt svært for ham at italesætte dét at finde en ny kæreste over for dig. Men det er også vigtigt, at du ikke bliver klemt og glemt i alt det her.


Hvis jeg kunne have gjort noget anderledes i min situation, så ville jeg have snakket med min far om det tidligere. Jeg ville ønske, at jeg havde fortalt min far, hvordan jeg havde det. Men i momentet var det for svært for mig. Jeg ved nu, at det ville have lettet processen for os alle, hvis vi havde fået snakket det igennem.


Hvis du på nogen måder har mod eller lyst til det, vil jeg foreslå dig, at du fortæller din far, hvordan du har det med den svære situation. Jeg tror og håber på, at I, ved at tale sammen, i højere grad kan forstå hinanden og jeres individuelle behov og grænser i denne svære situation. Du kan også prøve at sende ham en SMS eller skrive et brev til ham, så du kan få lettet dit hjerte. Det kan også være, at et tæt familiemedlem eller en anden, der har en relation til din far, har lyst til at hjælpe med at italesætte det over for ham. På den måde kan din far måske også få lidt mere tid og plads til at sætte sig ind i din situation og formulere et kærligt svar.


 


Jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt. Uanset hvad er du altid meget velkommen til at kontakte os på Sorglinjen, enten i chatten eller på telefon. Vi er altid klar til at tale med dig.


 


Mange gode hilsner


Victor