Mor død til kræft

Ung kvinde på 20 år fra Midtjylland, hvis mor er død


Hej Brevkasse,

Jeg mistede min mor i februar til en kamp mod kræft i ca. 8 måneder. Det sidste stykke tid gik rigtig hurtigt, og jeg var ved min mor har dag og så hvordan det gik hurtigt ned ad bakke. Det startede som uhelbredelig lungekræft, og ca en måned inden hendes død fik hun konstateret to kræfttumorer i hjernen.

Det har været en utrolig hård tid, også fordi jeg bliver student lige om lidt. Men det sidste stykke tid, er det som om at der er kommet en ny bølge af sorg. Jeg er utrolig træt, sådan kronisk træt, jeg er udmattet og har ikke overskud til noget. Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal gøre. Det gør så ondt ikke at have min mor mere og det er så forbandet svært. Men denne træthed gør det heller ikke nemmere.. er der noget man kan gøre, for at sove bedre og ikke have denne her træthedsfornemmelse hele tiden?


Mvh. En træt pige


Svar


Kære trætte pige,


Jeg er virkelig ked af at høre, at du har mistet din mor, og jeg vil starte med at sige, at jeg synes det er så sejt, at du skriver herind. I min erfaring, er det i hvert fald rigtig vigtigt at række ud efter andre mennesker, når sorgen bliver overvældende, og det må man sige, at du gør her.


Selvom alle har deres egne oplevelser med sorgen, så kan jeg virkelig genkende meget af det, du skriver. Jeg mistede selv min mor til lungekræft, og det gik rigtig hurtigt efter hun fik diagnosen. Det, at det gik så hurtigt, tror jeg for mit vedkommende var med til at gøre, at det var rigtig svært for mig at forstå. Rent bevidst vidste jeg godt, at hun var død, men jeg tror, der var noget i mit ubevidste, der ikke rigtig kunne fatte det – og det bidrog til, at jeg lang tid efter hendes død fik sådan nogle nye bølger af sorg, som du beskriver. Så jeg kan virkelig godt forstå, at det har været en hård tid for dig. Det er så hårdt, når sorgen blusser op igen.


Jeg var selv 15 år gammel (jeg er selv 20 år gammel nu), da jeg mistede min mor til lungekræft, og jeg har været igennem både 9. klasses afslutning og studentereksamen uden min mor, og jeg kan huske, hvor svært det var for mig at mangle hende til de ting. Jeg havde altid forestillet mig, at min mor skulle være med der, og det bragte virkelig sorgen frem igen, at stå uden hende i tiden op til de store begivenheder.


Det var virkelig hårdt for mig at skulle gå igennem hverdagens gøremål, samtidig med at jeg var så ked af det, og det fik mig til at føle mig enormt udmattet. Selvom jeg sov fint om natten, så var jeg tit træt om dagen alligevel, og jeg tænker derfor, at det er meget normalt, at man bliver træt af at være i sorg. Man bliver træt af, at bruge så meget af sin energi på at være ked af det.


I forlængelse af dette har jeg erfaret, at når jeg begyndte at få det bedre, så kom jeg også til at føle mig mindre træt. Noget, der især har hjulpet mig med at få det bedre, har været at snakke med andre mennesker om sorgen, og på den måde dele min ked-af-det-hed. Dette kan være venner eller familie, men det kunne måske også være en god idé at tage kontakt til eksempelvis Kræftens Bekæmpelse, som har forskellige tilbud til efterladte. Du kan også tage kontakt til Børn, Unge & Sorg, som har samtalegrupper og sorggrupper, som jeg selv har været rigtig glad for, eller Sorglinjen hvor du kan skrive eller ringe ind hver dag mellem kl. 17 og 21. Ring til Sorglinjen på 70 209 903 eller læs mere på sorglinjen.dk.


Jeg håber virkelig, at det kommer til at gå godt med din studentereksamen, selvom det er virkelig hårdt, at det skal være uden din mor. Men måske du kan have din mor med på en anden måde.


Mange studenter-knus fra Johanne