Økonomisk stress efter min mors død

Kære sorgcenter,

Min mor døde for en måned siden efter et 2-årigt langt kræftforløb. Hun var min bedste ven og primære forsørger. Jeg er 20, studerende, og kan grundet andre mentale udfordringer ikke arbejde ved siden af, og pludselig ved jeg ikke hvordan jeg skal betale mine udgifter (bor i andel, og kommer til at overtage lån når sagen er færdig). Har søgt om handicap-tillæg, men der må være noget andet at gøre også?


Jeg er så stresset over studie og økonomi, at jeg ikke kan fokusere på at sørge, og passe på mig selv.


Har I råd til hvad jeg kan gøre?


Mvh stjerne


Svar

Kære Stjerne.


Jeg er meget ked af at høre, at du har mistet din mor, og at hun var igennem et langt sygdomsforløb. Det må være virkelig hårdt for dig at have mistet hende, når I var så tæt knyttet, og også når hun var din primære forsørger.


Det lyder også rigtig svært, at du nu skal forholde dig til, hvordan du økonomisk kan få din hverdag til at hænge sammen. Jeg kan forestille mig, at det føles urimeligt, at du også skal forholde dig til det i tillæg til, at din mor, din bedste ven, er gået bort.


Jeg mistede min far for 6 år siden, og jeg kan huske, at der også var mange praktiske forhold at forholde sig til. Dengang ville jeg ønske, at jeg kunne skubbe det til side, så jeg kun skulle forholde mig til sorgen. Derfor forstår jeg også godt, at det er vanskeligt for dig at fokusere på din sorg og at passe på dig selv, når du samtidig skal forholde dig til de økonomiske udfordringer, der er kommet som en følge af din mors død. Det er helt naturligt, at der i starten efter et dødsfald kan være mange praktikaliteter at forholde sig til, som gør, at det er svært at få plads til at være i sorgen. Måske det kan hjælpe dig at tænke, at det er helt naturligt, at du lige nu ikke har tid/overskud til at fokusere på at sørge?


Hvis du har kontakt til din far eller andre familiemedlemmer, kan du prøve at række ud til dem for at få hjælp til at blive forsørget eller for at tale med dem om, hvordan du kan få din økonomi til at hænge sammen. Ellers kan du overveje at tage fat i en studievejleder på dit studie eller undersøge, om din kommune kan hjælpe med økonomisk rådgivning, så du ikke står alene med at navigere i din økonomi oveni din sorg.


Jeg håber, at det kan lede dig på vej, så du kan få plads til både din sorg, dit studie og din økonomi. Du er også altid velkommen til at kontakte Sorglinjen, hvor vi er mange frivillige, der kan genkende følelsen af at jonglere mellem praktiske udfordringer efter et dødsfald og sorgen, og vi er her hver dag kl. 17-21 både på telefon, chat og SMS.


Kærlig hilsen,


Alexandra, frivillig på Sorglinjen.