Skyldfølelse

Hej

Jeg ville spørge om i har nogle gode råd, til at overkomme skyldfølelse. For ikke så lang tid siden, døde min bonus-farmor. Men da min mor ringede for at fortælle mig det, blev jeg først lettet. Min hund er ret syg, så jeg troede i starten at der var noget galt med ham, og at han skulle aflives. Så da jeg fadt ud af, at det ikke var ham, der var noget galt med, blev jeg glad. Jeg kendte ikke min bonus-farmor så godt. Og hun var altid syg, og træt. Men jeg ved at hun holdte af mig.

Jeg skriver fordi, jeg ikke ved hvad jeg skal gøre af mig selv. Har i nogle råd? Vil gerne acceptere det hele.


Svar

Kære dig


Tak for din besked og fordi du rækker ud til os.

Først og fremmest vil jeg starte med at sige, at jeg er ked over, at du skulle miste din bonus-farmor og at din hund er syg! Jeg ville ønske jeg kunne komme med et klart og tydeligt svar på hvordan man kan overkomme skyldfølelse, og kan godt forstå at du spørger, da det jeg selv oplever, at det kan være en tung følelse at bære på.


Når du beskriver at føle dig lettet, kommer jeg til at tænke på en oplevelse jeg selv har haft.

Jeg mistede selv min mor til kræft, og på den ene side følte jeg mig enormt ked af det over tabet men samtidigt lettet over, at det nu var “slut”. Selvom det er en anden oplevelse, kan jeg altså stadig genkende følelsen af skyld eller dårlig samvittighed over at være lettet. Når jeg nu kigger tilbage og samtidigt læser din besked, tænker jeg på, at der måske ikke behøver være nogen rigtige eller forkerte følelser? Og at jeg sagtens kan forstå, at det betyder meget for dig, at du har din hund og at den ikke skal aflives. Så jeg forstår godt, at du føler dig lettet fordi din hund har stor betydning for dig, og det behøver ikke betyde, at du ikke holder af din bonus-farmor.


Jeg håber, at du kan få noget ud af mine refleksioner selvom jeg ikke kan give dig et helt konkret råd, og så ønsker jeg dig det bedste på din vej. Hvis du kunne tænke dig at tale mere om det, der er svært, eller hvis du har lyst til at dele nogle af de følelser du går med, så er du meget velkommen til at skrive eller ringe til os på Sorglinjen. Vi sidder klar til at lytte.


Venlige hilsener fra Josefine.