Bekymring

43-årig mand fra Sjælland, der har et sygt barn

Min søn lider af en progressiv sygdom, der gør at han formentlig dør inden for de næste par år. Jeg har også en stor dreng, som ligger mere og mere bånd på hans følelser. Han er en rigtig god dreng, men jeg kan som far mærke, at han ændre sig. Hvad skal jeg gøre, hvordan griber jeg det an.


Det skal siges, at han altid har vidst, at lillebror er svært syg, men han har først indefor det sidste 2 år  rigtigt “forstået“, at lillebror ikke bliver så gammel.


Svar

Hej med dig


Tak for din henvendelse, det er sejt at du har taget kontakt til os.


Hvor er jeg ked af at høre om din situation med dine to drenge. Det må være enormt hårdt at stå i som far. Jeg selv har mistet min mor for lidt over tre år siden, og jeg kan ikke vide præcist, hvor svært det må være at stå med en syg søn og en søn, der også skal bearbejde lillebrorens sygdom. Jeg kan i hvert fald sende min dybeste medfølelse.


Det kan være uendelig svært at bearbejde sine følelser i sin familie, det har jeg selv prøvet på egen krop. Vi reagerer alle forskelligt og tumler med forskellige ting, som kan være svære at dele med familien, når man er bevidst om, at alle går rundt med en sorg. Da min mor døde, reagerede mine brødre, min far og jeg forskelligt, og det har nogle gange været svært at dele følelser, fordi vi ville tage hensyn til hinanden. Men vi har altid været respektfulde og så rummelige som muligt, fordi vi har anerkendt, at vi har haft det på forskellige måder. Desuden har det til tider været svært for mig at tale om mine følelser over for min øvrige omgangskreds.


Jeg har i hvert fald skullet hanke op i mig selv, for at række ud og bede om hjælp til at tale om mine følelser, for det kan være noget så ensomt. Det kan være svært at sætte ord på de forskellige tanker og følelser, hvis det er en ny situation. Jeg forestiller mig især at det kan være svært, når man er teenager og skal definere sig selv ift. alle de andre i omgangskredsen, der lever deres liv med kærester, skole osv.


Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig på vej. Først og fremmest vil jeg henvise til dig visitationen herinde, hvor en psykolog vil ringe dig op og tale med dig om den rette hjælp. For at psykologerne kan ringe dig op skal du udfylde kontaktformularen HER.


Derudover kan det være brugbart at vide, at vi herinde har tilbud til unge, der er pårørende til syge søskende. Der findes tilbud om forløb i grupper eller individuelt med psykologer.


Jeg kan kun håbe, at din søn har lyst til at tage kontakt til os herinde, for vi kan selvfølgelig ikke tvinge ham. Men han vil i hvert fald have mulighed for at møde andre, der er i samme situation med en syg søskende. Det kan være en lettelse at møde andre, der kender til den lortesituation, det er at være i, når ens søskende er syg og hele familien ændrer sig.


Vid at det er så godt, at du har rakt ud til os, for det viser at du har en enorm omsorg for dine børn, men det kan være hårdt at løse alene. Der findes hjælp. Du kan læse mere HER.


De allervarmeste hilsner


Ditte